Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Ännu fler frågor. Nästan ännu fler svar.

 |  Publicerad 2014-08-18 12:40  |  Lästid: 5 minuter

Mina släktingar i Holland vill ha Ove på holländska… Finns det? Iaf på engelska? Om den inte finns på holländska alltså… Annars borde du lösa det, holländare är trevliga.
Andreas

Den finns på både holländska och engelska. Eller nederländska. Eller vad det heter. Den engelska översättningen är gjord av en utomordentlig översättare som heter Henning Koch, den holländska eller nederländska eller vad det nu heter är gjord av Edith Sybesma, och huruvida den är bra eller dålig har jag faktiskt ingen aning om eftersom jag inte kan ett ord holländska. Eller nederländska. För allt vad jag vet kan hela boken vara skriven med såna där påhittade ord som dyker upp i ”please prove that you are human”-rutor när man ska streama Top Gear på internet. Det är lite som när folk kommer hem från Koh Samet och har tatuerat in sitt namn på thailändska på underarmen. Det KAN vara deras namn. Det kan också stå ”Äggplantehuve Deluxe”. Man vet inte riktigt säkert.

Frågan har redan kommit upp, men jag frågar en gång till för säkerhets skull. Hur många skrivmaskiner? I bilen, i källaren, på kontoret, hos föräldrarna… alla sammanlagt, utan omskrivningar. En siffra bara. Jag lovar att inte berätta för din fru.
Idas mamma

Jag vet inte. Det är som att fråga ”hur många födelsemärken har du?”. Det kan ha tillkommit några under semestern. Jag har inte tittat efter jättenoga.

1. i proportion till antalet skrivmaskiner du äger, hur många kroppsdelar som är dugliga att skriva med har du? 2. vad är det första du tänker på när du hör ordet ”studsboll”?
Piggelinen

1. Jag skulle väl tippa på att ration ligger runt 1:3. Lite beroende på vad du menar med ”kroppsdelar”. Fingrarna är till exempel 10 kroppsdelar. 2. ”JAG SER FÖR FAN VAD DU TÄNKER OCH OM DU KASTAR DEN DÄR PÅ DIN SYSTER SÅ BLIR DET INGEN GLASS!” Det är den reaktion som spontant kommer upp i mitt huvud.

Apropå glass, har du varit på smultronstället i Söderköping och ätit glass någon gång. Och isåfall åt du hinken?
Glassig

Nej. Va?

Jag tänker inte fjäska med en fråga som du vill ha, du har skrivit att du vill ha frågor så då får du det. Har du någonsin gjort någonting med din bara händer? Alltså byggt något eller lagat bilen, som Ove kanske skulle säga, är du kompetent eller inkompetent?
M for Micke

Jag har byggt så in i HELVETE mycket Lego Chima, det ska du ha klart för dig.

Jag är också nyfiken på Petters fråga (den första som kom in). Hur mycket av storyn har du klurat ut i förväg? Vet du i princip alltihop och behöver bara gå igenom övningen att skriva ner det, eller kommer historien allteftersom du skriver?
(en helt annan) Fredrik

Jag skulle verkligen vilja vara en sådan där person som har en crazywall med anslagstavla och post-it-lappar och polaroider av bakgator i Berlin och rött garn som märker ut mystiska trianglar på kartor över skogsområden utanför Hofors och såna där grejer. De verkar ha jävligt bra koll. Men i de tre fall då jag faktiskt har skrivit något som man med väldigt mycket god vilja möjligen skulle kunna tillåta falla in i den yttersta utmarken av det man kallar ”en roman”, så har jag alltid börjat med en karaktär som får mig att skratta. För att en karaktär ska kunna få en att skratta måste det finnas något i karaktären som får en att bry sig. Det måste vara en människa. Och för att en karaktär ska kunna bli en människa måste hen ha erfarenheter, och då måste man börja ställa frågor. Förr eller senare kommer en av de frågorna vara ”var bor hen?”. Och när en människa väl har en plats att bo på kan jag börja berätta en historia, eftersom jag inte går ut så värst mycket och därför föredrar att berätta historier om folk som är hemma rätt mycket. När allt det där väl är på plats brukar jag försöka reda ut första kapitlet och sista kapitlet. Lite som när man är på Ica Maxi. Allra först: Schampo, plastpåsar och bröd. Allra sist: Mejeriavdelningen och chokladhyllan. Däremellan kommer en del (osten) vara väldigt planerat, och en del annat (Star Wars-Lego och ny campingstol) vara lite mer spontant. Men om man inte vet att mejeriavdelningen och chokladhyllan är slutet på resan så skulle man ju för fan aldrig komma hem.

Hur var det egentligen med besticklådan, i vilken ordning skulle man lägga sina bestick?
JG

Gafflar. Knivar. Skedar. I den ordningen. OCH DET VET DU MYCKET VÄL!

Måste man ha egna frågor? Kan inte du med din fantasi hitta på en massa frågor som du sen ger bra svar på?
meg

Det är ju exakt så den här bloggen funkar alla andra dagar på året. Någon gång får faktiskt du hjälpa till lite också!

Tittar du på tv serien friends? (Eller ”vänner” som en del inkompetenta idioter säger) Var kan man köpa skrivmaskiner? Och hur många tycker du man behöver man om ska bara skriva ut små lappar och störa sina vänner?
Anna

1. Det är ungefär som att fråga ”har du hört någon låt med Madonna någon gång?”. Så ja, självklart. Mina favoritavsnitt är Ross skinnbyxor och Joeys eating pants. Jag är rätt byxfokuserad som person. 2. Bröderna Dahlboms Skrivmaskiner AB i Hägersten. Eller på auktioner eller loppmarknader. Eller på internet. Eller i källaren hemma hos människor som har mer än en katt och samlar på tidningar. Det sista vet jag av egen erfarenhet. Jag köpte en alldeles utmärkt Smith-Corona från 1947 där. 3. Jag tycker inte att du måste ha fler än tre. Men jag tycker att du kanske ska överväga åtminstone fyra, så att du har en i reserv.

Läser dina närmsta människor din blogg och dina böcker? En till. Är det DU som är lufsen? förljdfråga- kan du inte backa med släp?
ellen törnberg

1. Inte frivilligt. Men då och då förföljer jag dem med min laptop tills de ger upp och skriker ”JAAA! DU ÄR JÄTTEROLIG! ÄR DET DET DU VILL HÖRA? STÄNG TOALETTDÖRREN NU FÖR HELVETE!!!”. 2. Nej. Det är Lufsen som är Lufsen. 3. ”Kan” och ”kan”. Alla ”kan” ju backa med släp. Det är bara en fråga om att en del människor kan göra det utan att backa in i grindstolpar och hundar. Det har väl att göra med hur petig man är som person. Och hur mycket man gillar hundar.

Vilket är ditt bästa recept på pannkakor?
Mishu

Det bästa receptet i livet är alltid vänlighet. I synnerhet mot min fru. För hon gör jättegoda pannkakor. Jag brukar stå bredvid och komma med bra förslag. Banan och Daim till exempel, är två väldigt bra förslag.

Eftersom du verkar ‘lite’ vettig med hur saker ska vara (tex besticklådor, jag har rätt, jobbet fel! Team britt-Marie!) så nu undrar jag helt enkelt vilket som är den rätta ovansidan på en hönökaka? Jag tycker den ljusa, men min sambo säger mörka. Så, vilket är rätt?
Sandra

Man äter den med hålen neråt. De finns där för att skapa friktion så att den inte glider av byxbenet medan man byter avsnitt i Top Gear.

1. Kommer du läsa in några av dina egna böcker? 2. Om ”mormor” filmatiseras, vilken hundras skulle då spela worsen? (Jag röstar på Giant alaskan malamute) 3. Om du var en glassmak, vad skulle du smaka då?
My

1. Nej. Av samma anledning som jag inte kommer pröva hallucinogena droger hemma hos någon som har uppstoppade djur som väggprydnader. Det kommer verka som en bra idé, men alla kommer ångra sig i efterhand. 2. Jag är helt ärligt extremt skeptisk till att den någonsin kommer filmatiseras, men om vi ska prata helt hypotetiskt måste jag ju börja med att fråga: Hur ställer sig malamuten till att färga pälsen? 3. Bensin. Fredrik Backman delar inte glass.

Hej Fredrik. Vad har du för relation till Alex Schulman? Frågar eftersom han i sin podcast hävdade att han var den som upptäckte dig. Att du fick bokförlag, etc. Mvh Tom

Vi har aldrig träffats, men Alex var exceptionellt hygglig mot mig när jag precis hade börjat skriva och sa väldigt snälla saker om mig till både bokförläggare och tidningsredaktörer. Jag kan inte säga något specifikt om Alex som person, eftersom jag aldrig har pratat direkt med honom annat än via sociala medier, men mitt intryck av honom som yrkesperson har uppriktigt alltid varit att han är extremt ödmjuk och storsint när det gäller att hjälpa andra skribenter som försöker ta sig fram. Det är väldigt hedervärt, och det kommer jag alltid vara väldigt tacksam över.

Jag tycker det uppdateras lite dåligt om hur det går i Football Manager. Hur går det egentligen? Har du scoutat fram nåt fynd i södra Frankrike?
Per

Jag förlorade mina savefiler när jag spillde öl i min dator. Det är för tidigt för att jag ska känna mig redo att prata om det.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-08-18 12:53