Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Blowing in the wind

Nu är det faktiskt så här att familjen Backman har en hel del uppblåsbara badleksaker med oss när vi är på semester. Det är bollar. Det är båtar. Det är Blixten och det är Spider-Man och det är en delfin och en massa jävla fiskar för delfinen är faktiskt inte en fisk. Och de här leksakerna tar en rejäl stund att blåsa upp i början av semesterveckan, det gör de, men det är fan INGENTING mot hur lång tid det att tar att få UT luften ur dem när veckan är slut och man ska åka hem.

Annons

Och nu är det faktiskt bara så här att det inte är vilken klåpare som helst som kan få ut luften ur alla den här sortens badleksaker på ett effektivt och genomtänkt vis. Babyflotten, till exempel, har fyra olika numrerade ventiler som man måste släppa ut luften ur i tur och ordning. Annars går allting åt helvete. Så man måste faktiskt koncentrera sig. Jag tänker absolut inte sträcka mig så långt som att kalla det en ”konstform”, men det är banne mig någonstans i närheten av ”hantverk” i alla fall.

Och det jag gillar att göra är att börja med att helt enkelt låta naturen ha sin gång. Så jag öppnar ventilerna och så leker jag och barnen med leksakerna tills de har släppt luften av sig själva. Leksakerna alltså. Huruvida barnen släpper luft lägger jag mig inte i. Det handlar om integritet, faktiskt. Men hur som helst: På nya badleksaker finns ju de där nymodiga ventilerna i hårdare plast som man måste hålla ihoptryckta för att de ska börja pysa, så för att man ska kunna leka med leksakerna samtidigt som de pyser så brukar jag sätta på en sån där påsklämma från Ikea. En del människor skulle säkert få för sig att använda klädnypor. Jag dömer ingen. Jag vet bara inte var klädnyporna ligger på Ikea.

Och, ja. Sen leker man som vanligt tills leksaker har släppt så mycket luft av sig själv att de inte går att leka med längre. Helt naturligt. Det känns ekologiskt och sådär, ungarna gillar sånt.

Men sen återstår alltså den sista och absolut svåraste tredjedelen luft eller så som liksom ligger och skvalpar på olika ställen i leksakerna och inte riktigt vill ge sig av på egen hand. Och då är min erfarenhet att det absolut bästa sättet att få ut den är att lägga alla leksakerna i en hög på balkongen och sedan lägga sig själv ovanpå. ”Använda den egna kroppsvikten som motstånd” som folk säger på gym. Men det funkar ju inte bara att ligga still, utan man måste rulla runt. Inte som om man försöker transportera sig, heller, utan som om man är jävligt nöjd. Som om man bara ligger och nöjesrullar lite. Som en labrador som precis har ätit lasagne och blivit utsläppt på en blöt gräsmatta. Och sen när det bara är lite, lite, lite luft kvar så måste man liksom gå över till att mer böka runt än rulla, som man gör när man är bakfull i ett varmt rum och försöker hitta en uthärdlig position att ligga och tycka synd om sig själv i. Och när bökandet inte längre ger effekt så sätter man sig upp och kramar alla leksakerna i ett stort bylte i famnen som om det var NK-rea. Eller som om byltet var en person som Steven Seagal höll på att ta livet av i kabyssen på ett amerikanskt hangarfartyg.

Det tar en stund, det här. Absolut. Men det måste det få göra. Luften är fri, så den har nästan aldrig bråttom.

Och det är så man gör för att få ut luften ur alla badleksakerna.

Jag tycker faktiskt rent ut sagt att det är oförskämt av min fru att gnälla om att hon ”har packat alla väskorna själv medan ni har lekt på balkongen i en och en halv timme!”.

Det var fan vi som gjorde allt det RIKTIGA jobbet här.

Dela (96)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar