Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Dagens ungdom

 |  Publicerad 2013-01-22 21:07  |  Lästid: 2 minuter

Jag säger inte att de är ignoranta, alltså. Inte alls.

Jag säger inte heller att de är dumma i huvudet. Inte på något sätt. Verkligen, verkligen inte.

Jag tänker inte gå igång med nåt tjat här om att det var bättre förr eller att dagens barn är bortskämda eller att på min tid fick man liksom faktiskt vänta i kanske upp till en och en halv minut medan modemet ringde till internettet innan man kunde ladda ner lite hederlig pornografi på diskett och sälja på rasten i skolan nästa dag för att kunna köpa Tropicana och hockeykort.

Det är inte det som är poängen här. Och jag tänker inte moralisera. Absolut inte alls.

Men det är liksom ändå 2013 nu. Fattar ni? Den här generationen som växer upp nu har teknologiska möjligheter och filosofiska perspektiv alla tidigare generationer bara kunnat drömma om. Och det är ett ansvar likväl som en rättighet. Det är allt jag säger.

Och jag säger liksom bara att ibland borde de, just därför, lära sig att höja blicken, ungdomarna. Se de vidare perspektiven. Möta världen och våga diskutera sådant som verkligen betyder något. Inte bara sjunka ner i ett enda litet datorspel och tro att det plötsligt utgör allt centralt och väsentligt i universum.

Det är allt jag säger.

Och så borde de lära sig att respektera sina äldre. Det är fan också något som borde nämnas. Respektera sina äldre och inte mumla ”meeen mupp!” åt sina äldre när deras äldre ställer en enkel fråga om vilken de tror skulle vinna en fight mellan en Minecraft-zombie och en World of Warcraft-zombie.

Bara för att man är åtta år gammal är det faktiskt ingen ursäkt för att fly undan de viktiga frågorna i livet.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar