Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Denna dagen, ett liv.

 |  Publicerad 2015-01-18 23:20  |  Lästid: 3 minuter

Min fru har köpt en juicecentrifug. Eller vad det nu heter. Det är en maskin, den gör juice. Av frukt. Den gör även juice av grejer som, oavsett vad min fru påstår, Gud inte avsåg att man skulle göra juice av. Hon kan hålla på och vifta med sitt glas hur mycket som helst och hävda att ”det är helt naturliga ingredienser” hur länge hon vill men varenda normal människa vet att selleri ta mig fan INTE är en naturlig ingrediens i juice.

Hon har dessutom ställt juicecentrifugen på diskbänken bredvid spisen. Och pluggat i den i det enda lediga vägguttaget. Vi hade några goda vänner på besök ikväll och de säger att jag ”kanske överreagerar” så jag ska inte säga att de kan dra åt helvete för då är väl det också en sån där överreaktion men de kan dra åt pipsvängen. Det kan de ta mig fan. Det finns tre eluttag ovanför vår diskbänk, i ett av dem sitter kontakten till kaffemaskinen och i ett annat sitter en kontakt till någon form av lampa och det tredje uttaget får av säkerhetsskäl ej blockeras. Alla i den här familjen är informerade sedan länge, så jag trodde att vi var överens om det, och sen vaknar man en morgon och kommer ut i köket och då sitter det en juicecentrifug där och när man REAGERAR lite över det då reagerar man tydligen ÖVER.

Visst. Jag kan hålla med om att mina avslutande argument om att ”det är ett hot mot demokratin, civilisationen och hela mitt sätt att leva” var lite att ta i. Om man bara berättar den biten så låter det ju som att min fru hade rätt. Men det fanns ju en hel diskussion som ledde fram till att jag blev lite förbannad i slutet, och om man sätter alltihop i sin rätta kontext så är jag övertygad om att alla begriper att det faktiskt var min fru som provocerade fram min överreaktion. Jag underreagerade först och sen interagerade och provocerade hon tills jag reagerade. Det är inte över. Det är normalt.

Jag sa inte att hon inte fick använda sin himla juicecentrifug. Jag sa bara att den inte under några som helst omständigheter får stå permanent placerad på diskbänken och ockupera det tredje eluttaget. För det eluttaget använder jag till popcornmaskinen. Och då började hon hålla på om att juicecentrifugen använder hon minsann varje dag till sig och barnen och att ”popcornmaskinen har vi ändå kommit överens om att den ska bara användas på helgen” och det har VI verkligen inte alls kommit överens om för Fredrik Backman förhandlar inte med terrorister förutom när terroristerna har gömt glassen.

Hur som helst.

Det är möjligt att jag överreagerade.

Men det var först efter att hon hade sagt ”vad spelar det för roll? Du kan väl flytta juicecentrifugen när du ska göra popcorn?” och då sa jag att det är för fan inte det det handlar om det handlar om symboliken i att popcornmaskinen har degraderats till någon sorts andra klassens köksmaskin som måste be om ursäkt för sin existens varje gång den ska användas. Och då sa hon ”symboliken?” och då sa jag ”ja! Symboliken!”. Och då sa hon ”men herregud Fredrik” och så skrek jag att ”DET MÅSTE FÖR FAN FINNAS FRI VÄG NÄR MAN HAR BRÅTTOM!” och då sa hon en elak grej om att det inte direkt är som att ”commissioner Gordon kommer rikta en lampa mot himlen och att Gotham Citys överlevnad hänger på dig och din lilla popcornmaskin”.

Det var ”lilla” jag tog illa upp av. Det var där jag reagerade. Över.

Men det var inte meningen att hälla juice över hela bordet och det vet båda hon och våra vänner förbannat väl. Jag skulle göra en symbolisk gest och det visade sig att locket inte satt på. Jag tar på mig det. De får säga vad de vill om min symbolik.

Men min popcornmaskin är inte liten.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-01-18 23:28