Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

En annan grej

 |  Publicerad 2014-02-19 12:52  |  Lästid: 3 minuter

Min mamma lärde mig läsa, Astrid Lindgren lärde mig älska det. Det finns många saker att säga om sättet jag skriver (min mamma har sagt de allra flesta), men jag hade förmodligen inte gjort det alls om det inte vore för de två kvinnorna. Kylskåpsbokstäver och tålamod, skjuts till och från biblioteket, någon som inte skäller på en när man får böter för att böckerna lämnas tillbaka för sent. Kärlek och ord. Det var så jag hamnade här.

I vintras gick jag en volontärkurs hos en organisation som heter Berättarministeriet. De anordnar skrivarverkstäder för barn och ungdomar, framför allt i områden med hög arbetslöshet. Just nu finns de i Södertälje och Husby, om några år hoppas jag att de finns i hela Sverige, för när jag går in där känner jag allt det där som jag kände när jag läste Bröderna Lejonhjärta första gången. Eller när jag skrev något som fick min fru att skratta högt första gången.

Berättarministeriet är min mamma och Astrid Lindgren, multiplicerad och organiserad. Om de hade funnits där jag växte upp hade jag varit där varje dag, och förmodligen gjort mycket färre av de dumma grejer jag ägnade mig åt istället. Jag säger inte det bara för att jag tror att de där skrivarverkstäderna gör något stort och viktigt för framtida svensk litteratur varje dag, utan för att jag är genuint övertygad om att de gör något stort och viktigt för samhället som mina barn ska växa upp i.

Jag gör inte reklam för saker speciellt ofta på den här bloggen. Ni som har hängt med ett tag vet att det är för att jag vet att ni är smartare än jag.

Men om ni vill köpa en bok den närmaste tiden, till er själva eller någon annan, så skulle jag bli väldigt glad om ni köpte ”Restips för utomjordingar: din guide till planeten jorden”. Den har skrivits av barn i Berättarministeriets skrivarverkstäder. Den handlar om allt. Alla borde ha den.

Den går att köpa på till exempel Adlibris. Intäkterna går till Berättarministeriets verksamhet.

IMG_0453

”Saker som jordbor blir ledsna av”

IMG_0447
IMG_0448

”Så känner du igen en jordbo”
IMG_0441

IMG_0440

”Bästa platserna på jorden”
IMG_0438

”Godaste maten på jorden”
IMG_0439

”Så får du vänner på jorden”
IMG_0444 IMG_0445


”De snällaste invånarna på jorden” IMG_0450

”Om du känner hemlängtan”
IMG_0452

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-02-19 12:58