Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

En annan grej om en mycket viktigare grej

Ja. Ni vet ju vid det här laget att det här inte är den allra mest allvarligt lagda bloggen därute. Det är, på gott och ont (lite beroende på vem man frågar), mest en plats för trams och dumheter och saker som dyker upp i mitt huvud medan jag ligger i en saccosäck och hör min vän N spela fiol på högtalartelefon.

Annons

Jag hoppas att ni också vet att jag är lika delar chockad och tacksam över att ni kommer hit och hänger varje dag, och att jag är väl medveten om att jag inte på något sätt är en person vars omdöme ni ska låta vägleda några former av beslut i livet över huvud taget.

Men om jag ändå får sticka emellan som allra hastigast med en kort grej så vill jag ändå be er om att hålla en bra grej i åtanke de närmaste veckorna.

Alltså: Några av er har nog under den här bloggens historik märkt att jag tycker att Läkare Utan Gränser är en magnifik organisation, uppbyggd av uppriktigt extraordinära människor. Människor som viger sina liv åt att ta sig till platser som alla andra gör allt de kan för att sig ifrån. Just nu är många av dem i Sudan. Situationen där har, av anledningar som det skulle krävas mycket mer kvalificerade personer än jag för att förklara, hamnat i såväl politisk som medial skugga. Just nu befinner sig 170 000 människor i södra delen av landet på flykt. En man på Läkare Utan Gränser, som jag är rätt säker på har sett den sortens förödelse och orättvisor som människor som jag inte ens kan fantisera ihop om vi försöker, beskriver det som ”ett totalt helvete av lera, misär och död”. Det saknas fungerande infrastruktur för vatten, husrum och sjukvård. Dödligheten bland barn överstiger alla Läkare Utan Gränsers gränsvärden för krisnivå. Och nu är regnperioden på väg.

Läkare Utan Gränser lägger inte några gigantiska pengar på annonsering och marknadsföring. De prioriterar att lägga insamlade medel på att hjälpa de som faktiskt behöver hjälp, och hoppas att folk som ni sprider ryktet om deras insatser ändå. Vi är några stycken, ni och jag, så om alla säger till en person var har det inte kostat oss någonting. Och om ni har möjlighet, om ni har pengar över, om ni bara vill göra en bra grej, så skulle jag bli väldigt glad om ni sms:ade ”SYDSUDAN” till telefonnummer 72970 (för att skänka 100 kronor) eller ”SYDSUDAN 200” till samma nummer för att skänka 200 kronor. Det går även bra att sätta in pengar direkt på PG 900603-2 eller BG 900-6032. (Märk betalningen ”Akutinsatser” i meddelanderaden.)

Jag vet att det finns tusentals hjälporganisationer som behöver ekonomiskt stöd. Jag vet att det rätt ofta känns som att stå och kasta mynt in i ett svart hål. Och jag vet att det är tuffa ekonomiska tider, jag vet att kombinationen finanskris och första veckorna efter semestern är en tid då man vänder på soffkuddarna. Och jag tänker inte på minsta sätt hyckla om att jag samtidigt som jag ber er om det här är i full färd med att be er att köpa mina böcker. Men jag hoppas att några av er kanske har en hundralapp eller så över för det här ändå. Och om ni måste välja hoppas jag verkligen att ni inte väljer mina böcker.

Om ni mejlar mig när ni har skänkt pengar så ska jag försöka lotta ut så många signerade ex av böckerna som jag kan få tag på till er. Om någon av er skänker 1500 kronor eller mer lovar jag att ni ska få dem signerade av min fru och min vän N också och personligt levererade av mig till er dörr. (Uppdatering: Responsen på det här blev betydligt mycket större än jag räknade med. Än så länge har jag hembesök bokade i alltifrån Malmö till Finland. Jag blir VÄLDIGT glad för varenda en av er som skänker 1500 kronor eller mer, men det kommer ta lite tid innan jag hinner hem till varenda en av er. Signerade ex och någon form av teckning och ett personligt tackbrev och kanske lite olika grejer som jag lyckas sno från min vän N:s skrivbord ska jag dock skaka fram på studs.)

Mer information om insatsen finns på http://www.lakareutangranser.se/akutfond

Dela (359)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar