Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

En man som heter Ove förklarar Idrottsgalan och Jerringpriset. (Bloggen ber icke idrottsintresserade läsare om ursäkt och ber att få återkomma med icke idrottsrelaterad bloggpost senare under dagen.)

 |  Publicerad 2011-01-18 10:04  |  Lästid: 4 minuter

Som några av er kanske märkte igår kväll direktsände den statliga televisionen det populära satirprogrammet ”Idrottsgalan”. Eftersom det här (på pågående initiativ av chefen) fortfarande är en ”sportblogg” känner bloggen sig förstås manad att kommentera stora sporthändelser, även då de helt uppenbart sker i regi av de gamla skojarna i Helt Apropå-gänget.

Så: 9 av 12 priser gick alltså till skidåkare. Det är förstås inga konstigheter. Om man förhandsdiskvalificerar fjantiga marginalidrotter som säg tillexempeljagvetintemen fotboll och ishockey så är det förstås helt logiskt att Björn Ferry får pris för ”Årets Prestation” istället för Henrik Sedin. Björn Ferrys prestation att vinna OS-guld i en idrott som sammanlagt ungefär 32 personer i hela jävla universum sysselsätter sig med är ju självklart så OFANTLIGT mycket större än att Henrik Sedin som sjätte icke-Nordamerikan någonsin vinner priset för årets bästa spelare i världens bästa liga i en av världens största sporter.

Självklart.

Vi kan ju inte hålla på och dela ut priser till POPULÄRA idrotter liksom. Det vore ju sjukt ocoolt. Jag är helt med på detta.

Det enda jag personligen är upprörd över är att Grammisgalan inte tillämpar samma priskriterier. Då hade nämligen norrländske fabriksarbetaren och sportfiskeentusiasten Edmund Günthe sopat hem hela skiten för sin tolkning av P1:s ”Sjörapporten” utförd på nyckelharpa och inspelad på kassetband. Det hade ju varit mycket mer välförtjänt än att den där himla Robyn gjorde det. Hon vinner ju bara för att hon är populär.

Hur som helst: Ett av de få priser på Idrottsgalan som inte vanns av en skidåkare var Jerringpriset. Det som även kallas ”Folkets Pris”, eftersom det enligt programbladet röstas fram av svenska folket.

Inför årets utdelning var dock arrangörerna och juryn lite oroliga över att den där himla Zlatan skulle vinna priset (han är ju så himla populär liksom, den där jäveln) om folket fick bestämma, så i en manöver som hade fått Kim Jong-Il att undra vad i helvete som pågår här egentligen diskvalificerade de honom helt enkelt från omröstningen innan den ens hade börjat.

Radiosportens chef, som sitter i juryn, förklarade varför man valt att göra detta i Aftonbladet. Tyvärr har de förstås stavat hans namn fel, och skrivit ”Jacob” istället för ”Ove. Och det ska förstås sägas redan nu att jag inte har en aning om hur intervjun egentligen gick till. Men så här tänker jag mig att det lät ungefär:

 

Reporter: Jag ser här att ni inte nominerat Zlatan i en enda kategori till Idrottsgalan.

En man som heter Ove: Det stämmer. Han har inte förtjänat det.

Reporter: Okej, men du tycker ändå inte att det faktum att han omnämns som en av världens kanske 20 bästa spelare i världens största sport åtminstone borde rendera en liten nominering någonstans på en gala där ni delar ut priser till höger och vänster till folk som håller på med skidskytte?

En man som heter Ove: (Fnyser) Jaja, men det här fattar ju inte du. Så det är inte lönt att jag ens förklarar det för dig. För du kommer ändå inte fatta.

Reporter: Men du måste ju kunna förkl…

En man som heter Ove: (Vrålar) DU KOMMER ÄNDÅ INTE FATTA SÄGER JAG JU!!!

(Tystnad)

Reporter: Ååå-kej. Men det här Jerringpriset då?

En man som heter Ove: (Mycket belåtet) Ja! Det är FOLKETS pris! Där får FOLKET rösta på vem de tycker är mest värdig vinnare.

Reporter: Just det. Fast de får inte rösta på Zlatan?

En man som heter Ove: Nej. Honom har vi tagit bort.

Reporter: Jag ser det. Och istället har ni nominerat en tjej som håller på med rodd…och som fick ungefär…få se nu…fyra röster eller så.

En man som heter Ove: (Surt) Jaha! Men det har vi gjort för Zlatans skull faktiskt! För vi tror att Zlatan SJÄLV hade tyckt att det kändes märkligt om han vann i år. Så för hans skulle tog vi bort honom. För att han inte skulle bli ledsen! Det fattar du väl för fan!?

Reporter: Ja. Men känner du ändå inte att Folkets Pris ska utses av…du vet…f-o-l-k-e-t.

En man som heter Ove: (Hånskrattar) Ja, det är ju typiskt er som jobbar med MÄDIA och få såna jävla idéer!!!

Reporter: Jamen alltså, om det heter ”folkets pris” så…

En man som heter Ove: Så vadååå? Ska vi låta FOLKET utse vinnaren då? Är du inte klok? Det kan ju för i helvete sluta hur som helst!

Reporter: Ja, i det här fallet hade det kanske inneburit att Zlatan had…

En man som heter Ove: Just det! Bara för att han är så jävla populär!

Reporter: Men det är väl folket som sk…

En man som heter Ove: (Fnyser) Men det här fattar ju inte du! Du FATTAR JU FÖR FAN INTE!

(Tystnad)

Reporter: (Djupt andetag) Så…tycker du att folket valde rätt vinnare då?

En man som heter Ove: (Skrockar nöjt) Alltså, du måste ju förstå att jag kan ju inte sitta här och ha åsikter om vad FOLKET tycker. Det här är ju FOLKETS pris. Men jag tycker att FOLKETS val av herrarnas skidstafettlag från OS som vinnare är synnerligen välförtjänt!

(Tystnad)

Reporter: Ja, fast nu var det ju visserligen Therese Alshammar som vann priset.

En man som heter Ove: Va?

Reporter: Alshammar. Simning. Folket valde henne.

En man som heter Ove: (Vrålar) VADIHELVETESÄGERDU??? (Muttrar) Förbannade jävla klantskallar. Allt ska man behöva göra själv. Nu måste jag gå och kontrollbränna lite röster.

Reporter: (Harklar sig) Du menar ”kontrollräkna” väl?

En man som heter Ove: Ja! Det var för fan DET JAG SA!

(Slänger på luren)

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2011-01-18 11:05