Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Everyone’s a critic

Jo. Det här med att skriva och ge ut böcker är ju, som ni vet, en ganska ny upplevelse för mig. Och jag är ju, som möjligen framgått den senaste tiden, inte alltid helt on top of brukliga procedurer och ritualer vad det gäller det. Bokbranschen är så att säga på många sätt byggd lite som flygplanstoaletter. Inte med mig i åtanke.

Annons

Det finns förstås många exempel, men en av de traditioner som tydligen är kutym när man sitter och signerar böcker i bokaffärer är att bokaffären när man är färdig ger författaren en passande bok i present. Och eftersom jag signerade just böcker i just bokaffärer just i helgen blev det så att säga just aktuellt.

I en av affärerna fick jag en barnbok till min son. I en annan fick jag en bok om Hells Angels.

I den tredje stod butikschefen bredvid mig under en lång stund av signeringen, och frågade till sist intresserat varför så många i kön prompt insisterade på att få ”en ponny” ritad under signaturen i böckerna. Jag förklarade att det börjat som ett skämt på bloggen, vilket oproportionerligt många läsare sedan beslutat sig för att se till att jag höll mitt ord på, varför jag nu inte gärna kunde säga nej. Butikschefen frågade om jag på något sätt var ”känd för att rita”. Jag svarade att så långt skulle jag väl kanske eventuellt inte vilja ta det. Butikschefen nickade då förstående men ändå inte helt förstående, om man man säger så.

Sedan gick han runt till andra sidan bordet och ställde sig bakom mig och kikade över min axel i ungefär tio minuter.

När signeringen var klar och jag skulle gå mumlade han helt kort ”jo, det är ju tradition att vi här i bokaffären ger dig en bok som tack”.

Och sedan gav han mig den här.

Vi pratade aldrig mer om det.

Dela (71)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar