Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fool you once, shame on me. Fool you twice, shame on you.

 |  Publicerad 2013-08-10 16:34  |  Lästid: 3 minuter

Jo, alltså, nu när hela familjen ändå tillfälligt har gått in i den obligatoriska eftermiddagshibernationen som följer av att de sitter uppe hela nätterna och tittar på Bubble Guppies tänkte jag passa på att nämna (tjata) om att jag, under de stunder det senaste året eller så då G-, H- och J-tangenterna på min dator inte varit cementerade i varandra i sviterna av olika sorters stelnad kakglasyr, har skrivit färdigt min nästa bok. Eller nya bok. Eller vad det nu heter.

Den heter ”Min mormor hälsar och säger förlåt”, och jag blev nyligen uppmärksammad av en inom medievärlden anställd individ på att den tydligen faller inom konceptet ”den svåra andra romanen”. Jag var vid tillfället inte införstådd med att det fanns ett sådant koncept, men den inom medievärlden anställda individen undrade till synes helt allvarligt hur jag handskades ”mentalt” med ”de höga förväntningarna från förlag och publik”. Vilket gjorde mig en aning beklämd, mentalt, eftersom jag om jag hade varit införstådd med att någon hade förväntningar på någonting jag gör över huvud taget nog hade ansträngt mig lite mer för att inte fylla den här nya/nästa boken med påhittade djur och sjuåriga huvudkaraktärer som drar skämt om en blind kille som går in i en bar. Och ett bord. Och ett par stolar.

Men, ja. Jag var på allvar inte riktigt förberedd på att någon faktiskt skulle ta mig på allvar. Så nu blev det så här. Det är alltså rätt många påhittade djur i den nästa/nya boken. Och rätt många mer eller mindre dysfunktionella sorters sagor. Och en del paintballgevär. Och eventuellt en oproportionerligt stor del av handlingen som är centrerad till olika sorters torktumlarludd. Om det är någon av er som har hunnit bygga upp förväntningar kring att jag skulle skriva något lite mer strukturerat och samhällsnyttigt än så vill jag alltså här och nu passa på att be om ursäkt. Till mitt försvar har jag vid ett flertal tillfällen här på bloggen återgett min frus uttalanden om att jag under inga som helst omständigheter bör lyssnas eller litas på.

Så, ja. Ni vet. Det är en rörig bok. Jag är en rätt rörig person.

Men om jag nu ska göra en lång historia en aning längre än vad som på något sätt kan anses rimligt så ville jag bara nämna att mitt förlag har lagt ut de första 20 sidorna av boken för provläsning här på internettet. Så om det nu är så att någon av er har det högst tveksamma omdömet att fundera på att köpa en bok med mitt namn på när den släpps i september, så kan ni ju läsa de där 20 sidorna först. Och om ni inte tycker att det motsvarar era förväntningar så kan ni köpa en lite ordentlig bok istället och så hör jag av mig när jag har skrivit något lite mindre fantasidjursorienterat. No hard feelings.

Här kan man läsa det inledande kapitlet och lite till, i så fall: http://media.bonnierforlagen.se/bladderex/?isbn=9789137140551

Om man efter detta faktiskt skulle vilja köpa boken går den att förhandsbeställa på till exempel Adlibris. Om man inte har något emot att någon har kladdat med bläckpenna i den först så tror jag man fortfarande kan beställa ett exemplar som jag har kladdat med bläckpenna i först. Tyvärr får man betala lika mycket för det som för ett vanligt exemplar, trots den uppenbara värdeminskningen, men som tröst hälsar några av mina allra bästa vänner att min förra bok fungerade utmärkt som såväl iPad-stöd som lasagneformsunderlägg. Man kan även bygga saker av dem. Om man har flera stycken. I så fall tycker jag att man ska prata med någon.

Ja. Det var bara det.

Nu börjar ”Cake Boss” på den här nya kanalen som jag inte visste att vi hade förrän jag var uppe och försöka få Xbox att somna inatt och letade efter den där kanalen som visar M*A*S*H på nätterna. Så nu måste jag gå.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar