Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Frågor. Svar. #3

 |  Publicerad 2014-08-17 20:59  |  Lästid: 5 minuter

Kan inte du läsa en snutt ur Ove och lägga ut här? Vore himla trevligt att höra dig läsa!
Marremekko

Jag är ganska övertygad om att det skulle förstöra läsupplevelsen fullständigt för alla som hör det, och det är en sådan där grej som kan inte göras ogjord. Har du väl hört det så är det där, i din hjärna, för evigt, som en liten parasit med klor. Ungefär som när du hör dina föräldrar prata om sex första gången. Det försvinner aldrig. Eller för att vara tydligare: Att höra mig läsa grejer högt är lite som att se mig dansa, om du ger mig fem-sex tequila så kanske jag gör det och då inser du genast att det verkligen var en sån där grej som var mycket roligare i teorin än i verkligheten. Lite som strippklubbar och att försöka åka snowboard bakom sin polare Jontes Volvo 240 när man har rökt gräs för första gången.

Hola Fredrik!
Jag har en otrolig viktig fråga. Vilken/vilka siter har bäst kepsar? Jag har alltid köpt i affärn å testat mig fram, lite oldschool så där. Men nu ska jag ta steget å testa å köpa en kepa online. Small steg för människan men ett stort steg för en snubbe från Tröllhättan.
Pentito

Kära Pentito. Herregud. Kan du vara lite mer ospecifik? Jag känner att jag helt enkelt får för MYCKET information här! Som om man köper fiskekeps och baseballkeps på samma ställe!? Som om det inte är en väsentlig skillnad på var man köper 5-panelstruckerkeps och var man köper den mer högtidliga 6-panelers!!!??? Men visst, okej, jag ska göra mitt bästa med vad du ger mig att gå på här (MEN JAG KAN INTE JOBBA SÅ HÄR!). Så: För en ytterst bekväm truckerkeps utan tryck rekommenderar jag Truckerkeps.se (jag gillar Flexfit-modellerna, men jag dömer ingen). För NHL-kepsar rekommenderar jag med stor värme Hockeyfreak.se (speciellt ”sandblasted”-utbudet av original 6-lagen, jag har Red Wings och jag älskar den mer än jag älskar åtminstone hälften av mina barn när jag åker kollektivtrafik med dem och kepsen). För MBL-, NFL- och NBA-kepsar är utbudet på svenska sajter tyvärr lika fantasifullt som en revisorsgarderob och lika unikt som asfalt, så jag brukar beställa från exempelvis Fanatics.com (eller så köper jag två dussin kepsar när vi är på familjesemester i USA och så säger min fru till kabinpersonalen att jag har ”problem” hela vägen hem). Annars är nog Hatstore och Nstore de bästa alternativen innanför gränserna. I alla övriga kepsärenden måste jag faktiskt medge att Amazon är en hyggligt bra början. ”Customers who liked this also liked”-rutan borde förbjudas av Socialstyrelsen.

Min pappa dog, hur kan man förstå döden?
Maria

Jag tror att man måste börja med att försöka förstå livet.

Tog din pappa med dig till BVC och kollade dina vaccinationer när du förkunnande att du håller på Man U? Jag menar, alla vet ju att Liverpool FC är bättre?
Janne

Om du väljer vilket fotbollslag du ska sympatisera med baserat på vem som är ”bäst” låter det fullständigt orimligt att du skulle ha börjat hålla på Liverpool från början. Jag känner ingen människa som håller på Liverpool som skulle säga så. United, City, Chelsea eller Arsenal, visst, men aldrig Liverpool. Jag har alltid gillat och respekterat Liverpool, just därför. För att det känns som att den klubben har supportrar som bryr sig om större värden än tabellplaceringar.

Hej Fredrik! Undrar om er son någonsin frågat efter ”raffen” igen….
Anna

Jag brukar svara att den gör 8-10 år på Kumla och att vi eventuellt kommer behöva skaffa skyddade identiteter när den muckar. Jävligt obehagligt alltsammans, faktiskt.

Testat Tom Hanks nya skrivmaskinsapp till ipad?
JensB

Jag vill inte alls vara negativ, men själva grejen med att gilla skrivmaskiner är inte direkt att man önskar att de vore MER som iPads.

På tal om glass…Jag börjar bli lite orolig, jag älskar glass mer än allt annat som kan rymmas inom kategorin ”snacks”, men på sistone har jag glidit in mer på sorbét. Min fråga är alltså, är det här en vanlig fas man går igenom i livet när man närmar sig 30, är det ett förstadium till en medelålderskris eller kommer jag snart att välja bort glass helt och hållet?
Salle

Jag säger som Lisa Nilsson: Jag önskar jag kunde säga/att det är en fas vi går igenom/en storm vi måste orka rida ut/Jag önskar jag kunde säga/att vi klarar det tillsammans/att allting kommer ordna sig till slut/Men hur säger man till nån/Att här tar vägen slut/och hur säger man till nån/att hjärtat längtar ut/Jag kan inte ljuga för dig/du känner mig alltför väl/och när du ser mig i ögonen/så säger dom/att vi kan bara vara dom vi är/så ge mig inga skäl/för vad vi än kallar det/så är det bara/ett långsamt farväl

Vad tror du om van Gaal?
Martin

Jag är ju från nordvästra Skåne och därmed hundraprocentig motgångssupporter, så när Rooney gjorde 1-1 mot Swansea igår och Fletcher slog två passningar i rad som faktiskt såg ut att vara avsiktliga så blev jag lite orolig att jag skulle behöva börja känna mig positiv inför den här Unitde-säsongen, och alla som känner mig vet hur mycket jag hatar det. Men sen bytte United in Fellaini och sen gjorde Swansea 2-1 och då ordnade allting upp sig, så nu är jag tillbaka i det träsk av bitterhet där jag trivs allra bäst. Men vad gäller Van Gaal så är han väl som själva klubben United är: När de är bra är de bra, när de är lite mindre bra är de värdelösa. De har samma grandiosa självbild och ser på samma sätt på ständig framgång som gudagiven naturlag. Å ena sidan lyckades inte Alex Ferguson heller så jävla bra sin första säsong, men å andra sidan är det väl ingen som nu i efterhand går runt och säger ”ååå vad synd det var att inte Chris Columbus fick regissera ALLA Harry Potter-filmerna!”. (Eller är det det? Finns det sådana människor?). Så Van Gaal och United blir väl lite som när två fyraåringar som har problem med impulskontrollen möts i en sandlåda: Antingen börjar de slåss med varandra eller så blir de Kejsar Palpatine och Darth Vader och erövrar universum tillsammans. Som en mer personlig notering kan jag säga att jag tycker att Van Gaal har en oerhört stor panna. Jag lägger ingen värdering i det, jag bara säger. Den är så lik motorhuven på en Camaro att man börjar ana att Chevrolet fick honom på köpet i sin sponsordeal.

Har du gått någon speciell skrivar-utbildning eller är ditt fantastiska skrivsätt helt självlärt?
Oscar

Det finns inga självlärda skribenter, eftersom alla bokhyllor är utbildningar. Men jag har inte gått någon skrivarkurs i ordets mer akademiska bemärkelse, nej. Jag sökte till skrivarlinjen på två olika folkhögskolor när jag var drygt 20, men jag blev refuserad på båda eftersom de inte tyckte att jag höll tillräckligt hög litterär nivå. Jag hade däremot den stora lyckan att med lögner (”jojojo, självklart vet jag vad en AD gör”), bedrägerier (”jag behärskar Indesign”) och fult spel (”absolut, jag kan skriva om mode, jag är extremt modeintresserad”) lyckas nästla mig in som oavlönad frilansare på ett par olika tidningar när jag var 25 och i den mån jag över huvud taget kan någonting om att berätta historier idag så har jag stulit nästan allt av ytterst kompetenta individer på de arbetsplatserna. En av mina första redaktörer sa till mig att ”bra humor är dum men smart”. Det tänker jag på nästan dagligen. En annan redaktör sa: ”Det spelar ingen roll hur högt du skriker om du gör det i ett tomt rum. Antingen får du låsa dörrarna eller så får du hitta ett sätt att övertyga publiken att stanna kvar.” Jag vet inte vad det betyder.

Bokmässan i Göteborg; kommer du vara där på söndagen också? Om inte- kommer man kunna köpa Britt-Marie var här ändå, kanske till o med ett signerat ex?
Sandra
Jag kommer nog bara vara på mässan torsdag-lördag, för det är Nascar på Viaplay på söndagar och jag vill se det med min egen popcornmaskin. Men mitt förlag Partners in Stories kommer sälja boken i sin monter även på söndagen. Mitt förlag gillar inte Nascar. Jag funderar på att byta förlag.

Jag undrar hur du tänker runt elektriska skrivmaskiner. Ingår de i ditt intresse, eller är de för nya?
Freja

Jag gillar det där lilla surret när man startar dem, det gör jag verkligen, men i övrigt känns de ju lite som om någon hade sagt ”vet du, den här akustiska gitarren hade varit mycket bättre om den hade varit en mikrovågsugn!”.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-08-17 21:12