Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Grattis, Ann Nordin!

 |  Publicerad 2010-02-26 15:30  |  Lästid: 3 minuter

Grattis, Ann Nordin! Mamma till Emma Nordin som spelar i svenska landslaget i ishockey.

Jag ser att du anmält en kommentator i TV till diskrimineringsombudsmannen för att han framför kritik mot det lag din dotter spelar i.

Jag måste verkligen få applådera dig, Ann. Svensk damishockey har verkligen inte haft en lätt väg fram i strålkastarljuset. De har slagits mot svensk idrotts stabbigaste gubbvälde, de har fått träningstider mitt i natten på uterinkar 15 mil från närmaste bebyggelse, de har fått slåss för varje sponsorkrona, de har blivit hånade och bespottade, de har fått sin sexualitet ifrågasatt, de har trots den ofattbart sensationella segern mot USA för fyra år sedan fortfarande inte (med några få undantag) råd att syssla med sin idrott på heltid. Nu senast hotades de med att bli utkastade som OS-gren för att matcherna i turneringen var för ojämna.

De har verkligen spelat i motvind länge nu, Ann. De har verkligen haft en hel del mäktiga människor längs vägen som gjort sitt bästa för att sabba för dem.

Men ingen har någonsin sabbat så mycket för dem som du just gjorde.

Ingen har så effektivt, så underfundigt, så totalt och genomträngande, gjort så mycket så snabbt för att RASERA all form av respekt som damishockeyn ändå lyckats vinna det senaste årtiondet.

Du ensam, Ann, har faktiskt lyckats omyndig– och idiotförklara inte bara din dotter, utan faktiskt en hel svensk idrott.

Det är verkligen helt fantastiskt. Om du själv tvivlar på exakt hur fantastiskt det är så vill jag att du föreställer dig att bröderna Sedins mamma gör exakt samma sak. Eller Anja Pärssons pappa. Eller Anna-Carin Olofsson-Zideks man.

Eller hur? Det hade ju bara sett…idiotiskt ut.

Och just diskrimineringsombudsmannen? Hur fick du den briljanta idén? Vilken minoritet är det du anser att din dotter tillhör?

Underpresterande elitidrottare?

För jag antar att du inte missade den detaljen? Att hon är en elitidrottare. Hon är en av världens främsta utövare inom en av världens största sporter. Hon befinner sig dessutom i den sportens hemland.

Det här är inte en juniormatch i Örnsköldsvik, Ann, det här är ett Olympiskt Spel.

Men det vet du ju.

Det här är världens bästa damhockeylag i en turnering som Niklas Wikegård, jag själv och hundratusentals andra följer med en hängivenhet och ett intresse som hade varit helt otänkbart för ett halvt årtionde sedan.

Och med intresse vid framgångar kommer kritik när man underpresterar. Från media. Från folket. Från tränarna. Det är verkligheten. Och i det fallet är faktiskt verkligheten ytterst rättvis.

För första gången någonsin bedöms damishockeyspelare enligt samma premisser som herrishockeyspelare.

Lyckas man hyllas man. Åker man till OS och får stryk av Finland så får man kritik. Det är ett bevis på att folk bryr sig och engagerar sig. För ett halvt årtionde sedan vågar jag lova att samtliga svenska elitspelare inom damhockeyn hade gett varsitt finger för att landet de spelar för skulle engagera sig i den här omfattningen efter en förlust.

Intresse betyder publik. Publik betyder sponsorer. Sponsorer betyder pengar. Pengar betyder möjligheten att heltidssatsa på sin idrott.

Men allt det här vet du förstås, Ann.

Du DO-anmälde ju en kommentator på SVT som haft den absurda fräckheten att göra sitt jobb just därför.

För att du ville FÖRSTÖRA så mycket som möjligt för svensk damishockey som du bara över huvud taget kunde.

Det är i alla fall den enda rimliga förklaringen jag kan komma på.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar