Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Hej, sommartiden!

Publicerad 2013-04-01 13:21 | Uppdaterad 2013-04-01 13:24  | Lästid: 3 minuter |

Jag vill ha tillbaka en timme av mitt liv!

Ja, du vet. Som det gamla skämtet, du vet. ”Hej sommartiden! Jag vill ha tillba…”. Du vet.

Ja, jag förstår att du kanske har hört det ganska ofta förr. Men jag wikipediade ”sommartid” igår. Så jag har väl ett ganska uppdämt behov av att prata om det här nu, kanske.

Förlåt.

Men, jo, nu när vi ändå pratar om det: Om möjlighet föreligger skulle jag även vilja ha tillbaka de 45 minuter det tog mig att komma på hur jag skulle ställa om klockan i bilen. Det var ett litet helvete i år också, ska du veta. Den där George Vernon Hudson kan fan dra åt helvete för det. Ja, jag sa ju att jag wikipediade. Visste du att du bara har funnits i Sverige sen 1980, eller? Jag föddes i juni 1981, så jag tillhör den första generationens sommartidsbarn. Det är sånt jag har tänkt på sen igår, och jag tänker mig att det till exempel kanske är därför jag alltid kommer för sent till allting.

Men, ja. Klockan i bilen i alla fall, den var ett helvete. Eller ja, okej, nu visade det sig förstås just den här gången att den hade en sommartidsfunktion som man kunde slå on eller off och den var i off-läge så när jag väl fattade det och slog om den till on så ställde klockan om sig själv automatiskt. Det är ju bra att veta till en annan gång. Eller, ja, det hade ju varit det om det inte var för att det tog 45 minuter att komma på det och för att vi ska byta bil i sommar. Så det var ju lite sent påtänkt att hitta den funktionen nu. Och nu när vi pratar om det så upptäckte jag faktiskt bara häromdagen att vi har ställbar ratt i den här bilen också. Det hade ju varit bra att veta lite tidigare. Typ för tre år sedan när vi köpte den. Vi har även kylskåpsfunktion i vårt handskfack, förresten. Det hade ju till exempel varit sjukt bra att veta i vintras när någon tutade på en i en bilkö och man tänkte ”fan, nu skulle man ha haft en snöboll!”.

Men, ja. Hur som helst. Just det är väl kanske egentligen inte ditt fel. Det är det väl kanske inte.

Och klockan är i alla fall omställd nu. Och bilen är nytvättad. Jag gillar egentligen att göra det själv men idag var min fru och vår son med också. Så för att fördriva tiden gjorde jag min Jurassic Park-imitation av den där scenen när det regnar och alla sitter i bilarna utanför stängslet och T-Rexen kommer. Fast istället för att bita sönder bilen som T-Rexen gjorde jag så bet jag rätt så himla dramatiskt och illustrativt i en chokladask. Och då sa de till mig att lägga av. Du vet hur det är. Familjer uppskattar inte kultur, liksom. De vill bara sitta med sina himla iPads. De vill aldrig bara umgås, fattar du?

Och jag hade valt stora tvättprogrammet. Så för att fördriva resten av tiden berättade jag för dem exakt i detalj hur det gick till när jag skulle ändra klockan i bilen till sommartid och hittade den där sommartidsfunktionen och hur onödigt det var eftersom vi ska byta bil i sommar och nu kommer jag ändå inte veta hur man ställer in klockan i den. Och sen läste jag högt från Wikipedia-artikeln om sommartid. Så att vi skulle kunna diskutera den gemensamt som en familj.

Och, ja. Nu vill min son ha tillbaka en timme av sitt liv. Plus ungefär 20 minuter. Plus sin chokladask.

Och min fru masserar tinningarna och mumlar något om ”sex år, jag vill ha tillbaka sex år”.

Det här är fan sista gången de får åka med till biltvätten.

Dela på Facebook
Tweeta