Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Hur du låter smart när du pratar om fotbolls-VM. (Utan att egentligen veta ett skit om det.) Del 1.

 |  Publicerad 2010-06-10 13:19  |  Lästid: 2 minuter

Ja. Fotbolls-VM börjar alltså imorgon. Något som, förstår jag, delar den här bloggens läsekrets intressemässigt ganska rakt ner på mitten på ett sätt som inte är alldeles olikt sättet den delar hemmet Backman-Shafti.

Som en service till de eventuellt, hur ska vi säga, ”lite mindre fotbollsintresserade” läsarna därute startar denna blogg här och nu därför en följetong av ”Saker du kan säga angående VM som får dig att låta smart”.

Alltså: Random grejer du kan kläcka ur dig i vilket givet fotbollssammanhang som helst, till exempel tv-soffan/sportbaren/lunchrummet eller den offentliga toaletten, som får dig att låta som om du vet vad fan du pratar om men som egentligen inte betyder någonting. (Och därför, vilket är dess hela syfte, inte kan emotsägas av någon jävla besserwisser vid bordet bredvid.)

Så:

Hur du låter smart när du pratar om VM. (Utan att veta skit om turneringen ifråga.) #1-4

1. ”Jag tror att det kan vara Englands tur i år faktiskt.”
Därför låter det smart: Eftersom alla säger det. Hela tiden. Trots att de bara vunnit VM en enda jävla gång, för 44 år sedan, och inte varit ens nära sedan dess. Att alla svenska män ständigt tjatar om att det ”måste vara Englands tur nu” beror uteslutande på att vi har en närmast osund allianskänsla med Premier League och samtidigt hyser ett nedärvt genetiskt agg mot spanjorer (luktar hasch och spelar gitarr), italienare (kör vespa, med våra tjejer på) och tyskar (luktar korv, och så det där med det kriget). Givetvis gäller undantag för alla skidsemestrar i alperna där engelsmännen snubblar på skidorna och blockerar hela jävla liftsystemet. Men i fotbollssammanhang funkar alltid den där frityrluktande lilla skitön som alibi.
Överkurs: ”Hade det inte varit höjden av ironi att när England äntligen vinner VM, då gör de det med en italienare som förbundskapten!”

2.  ”Men samtidigt måste man ju komma ihåg att land från Europa aldrig har vunnit VM när turneringen spelats i en annan världsdel.”
Därför låter det smart: Eftersom ingen kan käfta emot. De enda gångerna ett land vunnit ett VM som spelats utanför deras egen kontinent var 1958 (Brasilien i Sverige) och 2002 (Brasilien i Japan/Sydkorea). Men å andra sidan har VM aldrig spelats i Afrika, så enligt den logiken skulle alltså Elfenbenskusten vara jättefavorit till att vinna VM-guld. Och det är de, för den som eventuellt nu blir tveksam, inte.
Överkurs: ”Man ska inte underskatta historiens makt i världsfotbollen.”

3. ”Det känns som att de förlorade mycket på att de hade för långt mellan lagdelarna.”

Därför låter det smart: Därför att du kan gå ut på gatan och kasta en sten och träffa vilken jävla åsna som helst och få honom att säga det om vilken förbannade fotbollsmatch som helst utan att du egentligen någonsin kan hävda att han har fel. Prova gärna genom att till exempel gå ut och kasta en sten på SVT:s expertkommentator Glenn Strömberg. (Bara som ett exempel, givetvis.)
Överkurs: ”De var helt enkelt inte tillräckligt dominanta i planens sista tredjedel.”

4. ”Brasilien är ju alltid Brasilien, liksom”.
Därför låter det smart: Eftersom det ju onekligen vore oerhört förbannat märkligt om de helt plötsligt upphörde att vara Brasilien.
Överkurs: ”Italien är ju alltid Italien, liksom.”

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2010-06-11 15:58