Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Inte i Kansas längre

 |  Publicerad 2014-10-27 13:10  |  Lästid: 3 minuter

Några vänner till mig läste blogginlägget om sovmorgonen som inte var en sovmorgon alls på grund av vintertiden igår. En av dem förstod precis vad jag menade, men två av de andra hävdade att det var precis tvärtom. På detta uppstod den sortens diskussion där en vän började dra fingrarna frustrerat genom håret, en annan vän viftade med båda handflatorna samtidigt som man gör om man ska visa hur stor en fisk är, och en tredje vän reste sig NÄSTAN från bordet för att stampa beslutsamt i golvet för att inskärpa sin poäng. I slutet av det här bråket visste faktiskt ingen av oss längre vad som egentligen hade hänt, och huruvida tidsomställningen innebar att vi hade förlorat en timme, vunnit en timme, eller om vi i själva verket hade upplevt en timme som aldrig hade funnits.

Jag fick huvudvärk. Tid är väldigt förvirrande för mig, det är en av de primära anledningarna till att jag hatar att resa. Och hur vi än vände och vred på det så fick ingen av oss riktigt rätt.

Och för att förklara hur allt detta fick mig att känna mig så behöver jag först ta lite tid här för att förklara att för några månader sedan så satt jag på golvet i köket i vår lägenhet och byggde Lego med mina barn. Mina barn är 4 och 1 år gamla. De var för en gångs skull inte upptagna av att försöka slå ihjäl varandra med trubbiga föremål, så jag antar att jag helt enkelt slappnade av. Lite för mycket, skulle det visa sig, och när jag slappnar av lite för mycket så somnar jag. Det är min grej, kan man säga. Så jag vaknade på köksgolvet med kinden på den halvt utfällda ugnsluckan och saliv på kökshanddukarna av att två barn, en pojke runt 10 år och en flicka runt 7 år, stod och tittade fundersamt på mig. Det visade sig förstås att vi hade fått gäster, det skulle även visa sig att själva anledningen till att jag satt på golvet och lekte med mina barn från första början var att min fru hade bett mig hålla dem sysselsatta medan hon rensade garderoben i hallen tills vi skulle få gäster, det skulle bara visa sig att jag inte riktigt hade lyssnat ordentligt. Och jag tänker till mitt försvar åberopa det faktum att om man inte är beredd på att man ska somna så är man alltid 100% mer förvirrad när man vaknar än om man somnar med flit. Det är ett vetenskapligt faktum. Kanske inte helt vetenskapligt då, men det är fan ett faktum i alla fall. När man vaknar efter att ha somnat av misstag så vaknar man alltid med den sortens panik som man har om man vaknar ovanpå något som rör sig och har öron. Så jag var inte helt MED, kan man säga. Jag behövde några ögonblick att samla mig.

Och jag hade nu händelsevis aldrig träffat de här gästerna som hade med sig de här barnen förut, så när jag slog upp ögonen och såg två barn som var ungefär sex år äldre än mina barn men nu händelsevis hade ungefär samma hår- och ögonfärg som mina barn, då var inte min första tanke ”vi har nog fått gäster medan jag sov”. För det hade varit en helt orimlig slutsats i den situationen, det fattar faktiskt vilken resonlig människa som helst. Min första tanke var den betydligt mer logiska: ”Jag har sovit i sex år och det här är framtiden”.

Men precis när jag tänkte det kom min fru in i köket, och hon såg ju inte ett dugg äldre ut än när jag somnade, så då fattade jag ju förstås att jag inte var galen, så jag andades ut och liksom landade mentalt och sedan förklarade jag för henne exakt vad jag hade trott när jag såg barnen precis. Och så försökte jag skratta lite åt det. Men nu råkar det tyvärr vara så att min fru är ganska snabbtänkt, så hon växlade till ett fullständigt chockat ansiktsuttryck, stirrade på mig och viskade: ”Vem är du?”.

Och medan jag sov hade hon hunnit byta kläder. Och tröjan var liksom lite silvrig, och jag associerar det med science fiction-film, så det kändes jävligt futuristiskt.

Det var logiskt medan tanken gick igenom mitt huvud just då.

Hur som helst.

Jag har inte varit så här förvirrad sedan dess.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar