Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Jag är glad att du frågar

 |  Publicerad 2015-03-03 23:42  |  Lästid: 5 minuter

Jo, angående förra blogginlägget så dök de här frågorna upp i kommentarsfältet (frågorna kommer från riktiga personer, vilket avslöjas av att personerna har de mycket riktiga namnen “Maja” och “Kenny”, som är namn som i allt väsentligt är helt olika till exempel namnet “Fredrik”.)

Skrmavbild 2015-03-03 kl. 22.27.06


Kära Maja, (som jag på grund av ingen särskild anledning eller namngiven familjemedlem alls bara som hastigast vill påpeka INTE har samma ip-nummer som jag utan faktiskt MYCKET väl kan vara en riktig person) vad roligt att du frågar. Som Mr Garrison i South Park lärde oss alla finns det ju inga dumma frågor, bara dumma människor. Till exempel den sortens människor som inte ställer frågor. Och den sortens människor som går över gula linjen vid bagagebandet.

Så: För att förstå vad en "franchise tag" är måste vi först prata om vad ett "lönetak" är. Och det är lite komplicerat. Men man kan säga att ett lönetak är som ett tak för vad ett NFL-lag får betala ut i löner till sina spelare. Okej, nu när jag tittar på det så var det inte riktigt så komplicerat att förklara som jag trodde. Men det är alltså lite som en veckopeng som båda parter har enats om för att den ena parten var lite slösig ett tag, kan man väl säga, som det där avsnittet av Hollywoodfruar när Maria Montazami gick fullständigt oligark i en tofsaffär och sen ångrade sig lite. NFL, som är världens största liga för amerikansk fotboll, beslutade helt enkelt att ett lag inte ska kunna skaffa alla de bästa tofsarna bara för att det har mest pengar, utan att alla ska ha samma veckopeng att spendera varje säsong. De får helt enkelt sansa sig lite och tofsransonera.

Nu ska det väl visserligen nämnas att lönetaket för nästa säsong är i runda slänga 143 miljoner. Dollar.

Per lag.

Får man mycket tofs för, om man vet vart man ska gå. Det ska vi ju inte sticka under stol med.

Men ändå. Ni vet ju hur det blir. Det är ju mycket som ska göras. Alla goa gubbar ska ha pröjs, det räcker inte med två backar öl i logen längre. Att hantera ett lönetak i NFL är därför inte helt olikt att renovera en villa och försöka göra alla hantverkarna nöjda nog att inte förvandla golvvärmen i badrummet till en elektrisk jävla dödsfälla från The Capitol utan att det innebär att man måste sälja ett av sina barn till en underjordisk fabrik i Borås där det måste sitta fastkedjat i en laptop och levla upp överklassens World of Warcraft-gubbar fram till tonåren. It's hard out there, som Lily Allen säger.

Så: Eftersom de bästa spelarna i laget ofta också vill ha mest i lön (de är dessutom allihop män, så det funkar inte att bara ge några av dem 80% av lönen och nicka mot deras mage och knacka på sitt armbandsur och säga "nämenduvet" när de undrar varför) leder förstås detta till ett budgivningskrig varje gång en bra spelare blir "free agent" (vilket betyder att spelarens kontrakt gått ut, inte att de fått sparken från Säpo). Och för att ge lagen en chans att "bygga långsiktigt"/"förslava arbetskraften" (en aning beroende på om man frågar lagägarnas representationsgrupp eller spelarfacket) har NFL gett varje lag möjligheten att välja ut en spelare per år att använda en "franchise tag" på.

Istället för att ge en bra spelare vars kontrakt precis gått ut ett nytt flerårigt kontrakt värt Estlands BNP, kan laget då skrika "KULL!" (eller "pjett" om NFL-laget ifråga händelsevis befinner sig i Skåne, vilket tycks osannolikt men för transparensens skull inte helt och hållet ska uteslutas) och ge spelaren ifråga ett 1-årskontrakt med en i förväg avgjord lön (den lönen avgörs såvitt jag begriper det genom att spelaren antingen får 120% av sin nuvarande lön eller får snittlönen av de fem bäst betalda spelarna på sin position i ligan i övrigt, vilket som råkar vara högst). Spelaren måste acceptera det, och inget annat lag kan då värva honom. Det är alltså som att förlova sig. If you liked then you should have put a ring on it, som Beyoncé skaldade.

När 1-årskontraktet går ut (vilket det pedagogiskt nog gör efter ungefär ett år) blir spelaren på nytt free agent, och kan i det läget antingen förhandla om ett nytt kontrakt med klubben eller skaffa ett konto på Tinder och utvärdera sina alternativ.

Det var alltså detta Dallas Cowboys gjorde med Dez Bryant häromdagen. Dez Bryant spelar på positionen "wide reciever", vilket innebär att det är han som springer som om han är först in på Elgigantens mellandagsrea och fångar bollarna som quarterbacken (det är han i alla filmer om amerikansk fotboll som har snyggast frisyr) kastar. Dez Bryant är en exceptionellt bra wide receiver. Jag köpte ett par hörlurar nyligen för att Dez Bryant har såna. Han skulle få fånga mina barn. (Han skulle inte få fånga mina barn. Givetvis inte. Jag känner inte ens karln. Men du vet. Han skulle få låna nästan alla mina kepsar.)
Skrmavbild 2015-03-03 kl. 22.28.11

Kära Kenny med ett ip-nummer helt orelaterat till mitt, det heter såvitt jag vet "football" eftersom det från början växte fram ur samma spel som det vi icke-amerikaner kallar "fotboll". Ett par universitet i USA importerade väl sporten från engelska universitet, får man förmoda (det betyder att jag inte vet men kastar ur mig en helt okvalificerad hypotes här, jag är inte helt och hållet säker på vad hypotes betyder) och på den tiden var ju även den engelska formen av fotboll ganska våldsam (man hade inte uppfunnit domaren ännu), vilket så småningom mynnade ut i två förgreningar: En blev rugby och en blev den sport där världens bästa spelare numera kan lämna planen efter 90 minuter med exakt samma frisyr som han äntrade den.

Och någonstans i mitten av detta dök en trevlig herre med kvalitetsmustasch som hette Walter Camp (googla gärna, det är verkligen en utmärkt mustasch) upp i slutet av 1800-talet. Han spelade "rugby fotboll" på Yale och föreslog en uppsättning nya regler som snart blev så brett accepterade att hela sporten helt bytte riktning. Bland annat var det hans idé att spelarna ska ställa upp på rad mot varandra i en "line of scrimmage" varje gång bollen har varit död och ska sättas i spel igen. Det var även Walter som kom på poängsystemet där en touchdown ger 6 poäng och en spark mellan målstolparna ger 3 poäng, fast inte om det är precis efter en touchdown för då ger det bara 1 poäng, och om man istället för att sparka bollen efter att man gjort en touchdown kastar bollen och gör ytterligare en touchdown istället så är inte det en riktig touchdown så då får man bara 2 poäng för den.

Walter hade antingen ett matematiskt intresse strax över genomsnittet eller så var han glad i flaskan. Så kan vi väl sammanfatta det.

Men anledningen till att det kallas "football" är alltså att det härstammar från det spel vi kallar "fotboll" men som amerikanerna själva numera kallar "soccer".

Because they can't handle the truth.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 15:06