Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Jag behöver en ångra-knapp på mitt liv

 |  Publicerad 2013-06-24 22:09  |  Lästid: 3 minuter

På vanligt apotek vid normal tid på eftermiddagen.

Jag: Jag skulle behöva något mot snarkning.

Kvinnlig apotekare: (Pekar mot andra änden av apoteket med vad som kanske bäst skulle kunna beskrivas som en fullkomligt enastående brist på entusisasm) Hyllan där borta.

Jag: (Nickar på ett sätt som jag upplever som uppmuntrande men som av den kvinnliga apotekaren eventuellt uppfattas lite mer som jävligt enerverande) Vad finns det för alternativ?

Kvinnlig apotekare: (Suckar som om hon försöker blåsa ut ljusen på en osynlig födelsedagstårta genom näsan i extrem slow motion) Det finns en sorts klämmor. Och en spray, om problemet är allvarligare.

Jag: Kan du rekommendera något?

Kvinnlig apotekare: (Synar mig uppifrån och ner, en aning på ett sätt som får mig att misstänka att hon tänker rekommendera mig en ny klädstil, till att börja med) Hur allvarligt är problemet?

Jag: (Beslutar mig tydligen för att inte lyssna på rösten i mitt huvud som just då skriker åt mig att för helvete inte säga det som den andra rösten i mitt huvud precis har föreslagit) Alltså, för MIG är det ju inget problem. JAG sover som en liten gris. Men min fru börjar ju se ut som en av de där bleka jävlarna i Twilight-filmerna, om du förstår hur jag menar!

(Inte heltigenom bekväm tystnad)

Jag: (Harklar mig) Alltså…jag menar att hon sover ju inte så mycket. Eftersom jag snarkar. Man blir…lite blek. Om man inte får sova.

(Tystnad. Lätt höjda ögonbryn från kvinnlig apotekares sida.)

Jag: (Kliar mig i handflatorna på ett sätt som jag tänker mig ska få mig att se avslappnad och obekymrad ut) Alltså…du vet. Jag menar ju inte en av de fula i Twilight. Jag menar en av de…snygga. Självklart. Min fru hade blivit en assnygg vampyr.

(En, om jag ska vara helt uppriktig, ganska ansträngd tystnad nu.)

Jag: Har du sett Twilight?

Kvinnlig apotekare: (Ser inte exakt ut som att hon har gjort det)

Jag: (Lyfter paketet med näsklämmor och beslutar mig helt uppenbart för att detta är en bra tidpunkt för ett skämt) Jag kan ta klämmorna. Det funkar säkert. Slår ni in paket här? Jag tänkte att det kunde bli en bra bröllopsdagspresent. Det är ju ändå mest för hennes skull, det här!

Kvinnlig apotekare: (Ser ut som någon som definitivt inte tänker göra en lufttrumvirvel.)

Jag: På…skoj. Alltså.

Min fru: (Ropar från entrén till apoteket) Fredrik! Jag går över till H&M bara!

Jag: (Nickar)

Kvinnlig apotekare: (Tittar efter min fru, tittar på mig, tittar efter min fru, tittar på mig, ser ut att fundera över om min fru möjligtvis lider av någon form av synnedsättning) Är det din fru?

Jag: (Lite oklart exakt varför jag säger detta) Jag sa ju att hon var en av de snygga!

Kvinnlig apotekare: (Tittar på mig. Skakar på huvudet.)

Jag: Alltså…jag menar…du vet. Jag fattar att det var ett dumt skämt, det där om att jag inte lider av det. Alltså det är ju mitt problem också. Om hon inte får sova, alltså. Alltså inte bara för att hon ser ut som en vampyr om hon inte får sova utan även för att jaduvet, jag vill ju att hon ska vara lycklig och sådär. Det är ju inget bra att hon inte får sova. Självklart inte. Inte för att det är något fel med vampyrgrejen men…jaduvet. Hon är ju gravid också. Så man vill ju inte hålla henne vaken i onödan. Hon blir ju så grinig.

Kvinnlig apotekare: (Ser ut lite som om jag precis har kallat min fru, gravid i åttonde månaden, för en grinig vampyr.)

Jag: Kan vi börja om det här? Ibland drar jag dumma skämt när jag blir nervös. Det är en sjukdom.

Kvinnlig apotekare: (Tar en flaska från en hylla. Trycker den i handen på mig.) 

Jag: Vad är det här?

Kvinnlig apotekare: Min kollega köpte det här till sin man när han snarkade. Hon är väldigt nöjd.

(Tystnad)

Jag: Och hennes man då?

Kvinnlig apotekare: (Går mot kassan)

Jag: Blev hennes man också nöjd!!!???

(Tio minuter senare. På H&M.)

Min fru: (Pekar på påsen från apoteket) Vad är det där?

Jag: Antingen är det medicin mot snarkning. Eller så är det gift.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-06-24 22:12