Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Jag säger bara att när jag reser så vill jag faktiskt uppleva den genuina lokala kulturen lite också!

 |  Publicerad 2014-03-10 16:34  |  Lästid: 2 minuter

Fru: (I telefon) Hej! Nejnej, du stör inte, Fredrik och jag håller på att planera resan lite bara.

(Tystnad)

Fru: Nej, det blir inget exotiskt eller så, verkligen inte. Vi kommer ju vara i storstäder hela tiden. Men man måste planera resor ganska noggrant om man ska göra dem med någon som allti…förlåt, kan du vänta två sekunder bara?

(Tystnad)

Fru: (Vänder sig mot mig) Vad gör du, Fredrik?

Jag: Jag markerar grejer på kartan som vi kan…du vet. Sevärdheter. Och sådär.

Fru: (Pekar på kartan) Vad är det där? Det ligger ju jättelångt från allt annat vi ska göra.

Jag: Det är en sevärdhet.

Fru: Vadå för sevärdhet?

Jag: Det är…alltså…vad menar du?

Fru: Vad menar du?

Jag: Det är en sevärdhet. Värt att se. Alltså.

Fru: Men vad ÄR det för nåt?

Jag: Det är en stadsdel. Gamla fina hus och så. Tror jag. Annars är det säkert nya fina hus. Eller nåt museum eller så.

(Tystnad)

Fru: Det här är en familjesemester, Fredrik.

Jag: Det vet jag väl!

(Ganska mycket längre tystnad. Långa andetag. Såna grejer.)

Fru: Om vi åker tvärs över hela stan för att leta upp det där kvarteret och det visar sig att det ligger en affär som säljer skrivmaskiner där så kommer ja…

Jag: Det finns för fan ANDRA GREJER där också! Nästan helt säkert!

Fru: (Den onödiga sortens utandning) Du fattar att vi inte kan ta med oss en 20 kilo tung skrivmaskin på flyget hem?

Jag: Det vet jag väl! Jag skulle ändå inte kunna använda den eftersom den inte kommer ha å, ä och ö!

Fru: (Pekar på kartan) Så du vill åka hela vägen härifrån till…hit…för att du vill t-i-t-t-a… på en skrivmaskin.

(Plats för harkling och förberedelse av strategiskt försvar)

Jag: Ja. Alltså. Om butiken har några kul maskiner inne, alltså. Och om de har öppet. Det vet jag ju inte. De verkar ha rätt flexibla öppettider. Och det är inte helt säkert att affären finns kvar för hemsidan har inte uppdaterats på ett tag.

Fru: (Massera-tinningarna-grejen) Så det är helt och hållet möjligt att vi lägger en halv dag på att åka dit och titta på en stängd butik?

Jag: (Möjligen onödigt konfrontativt) Ja! Det är liksom därför det kallas SE-värdhet!!!

Fru: (Suckar genom näsan) Men herregud, kolla på kartan. Det kommer ta flera timmar för oss att oss dit. Jag fattar att det är din hobby, älskling, men vi kan inte planera hela familjesemestern runt att du vill gå på nåt slags Disneyland med skrivmaskinstema!

(Lite för lång eftertänksamhet, eventuellt, men jag har en aktiv fantasi)

Jag: Du skämtar om det där va? Det finns inget Disneyland med skrivmaskinstema? För om det FINNS det så säger jag nu direk…

Fru: (I telefon) Hallå? Ja, förlåt att det tog lite tid, Fredriks och mitt äktenskap skulle tydligen bara passera en till av de där ”gränserna” som folk som har varit gifta väldigt länge brukar prata om.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-03-10 16:38