Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Jag säger inte att hon inte lyssnar på mig

 |  Publicerad 2014-12-29 23:55  |  Lästid: 3 minuter

Jag är säker på att min fru lyssnar på mig.

Jag är säker på att hon koncentrerar sig jättemycket när jag berättar hur min dag har varit.

Till exempel för en liten stund sedan när jag berättade ganska noggrant exakt hur det gick till när jag blev lite osams med en medlem ur personalen på ett kafé i ett köpcentrum där barnen och jag åt lunch eftersom medlemmen ur personalen hörde fel när jag beställde mat, och sen när jag påpekade att jag hade fått fel mat så var medlemmen ur personalen helt passivt aggressiv och himlade med ögonen och sa “jaha, jaha, jag är faktiskt HELT säker på att du sa det här, men SJÄLVKLART ändrar vi då! Det är INGA problem!”. Och så log han väldigt snabbt, mer som en nervryckning än ett leende, och tittade bort medan han tog tallriken. Och då blev jag inte alls passivt aggressiv tillbaka, för jag är inte alls en passivt aggressiv person, men om jag nu är det så är det kanske för att andra är passivt aggressiva mot mig först, och hur som helst så sa jag “umhum, jaha, visst, jag är visserligen GANSKA säker på vad jag sa, men tack så VÄLDIGT mycket då för att du ändrar!”. Och så tittade jag ner i golvet medan jag sa det. Så att om han hade sagt “vad sa du?” så hade jag sagt “Va? Jag? Inget, jag sa ingenting alls”, och sen hade han liksom gått runt och tänkt “sa han verkligen det där eller inbillade jag mig bara?”.

Men inte för att jag är passivt aggressiv.

Och hur som helst så var det han som började.

Och när han kom tillbaka med det jag hade beställt (jag vet väl liksom vad jag sa, orden kom liksom ut ur MIN mun när jag sa dem) så log han som om det var en stretchövning och sa “jaha, nu hoppas jag att det blev RÄTT den här gången då!” och då nickade jag jättetacksamt och sa “ja det hoppas jag OCKSÅ!”. Och sen sa han “SMAKLIG MÅLTID DÅ!” och då sa jag “TACK SÅ JÄTTEMYCKET!”.

Och sen var det liksom lite spänd stämning mellan oss. Eller det var det kanske inte, eftersom han fortsatte jobba och jag helt uppriktigt lite fick känslan av att han hade lämnat mig bakom sig och gått vidare med sitt liv och att allt det här inte betydde lika mycket för honom som det gjorde för mig och då kändes det liksom ännu jobbigare för mig att jag inte bara kunde släppa det. För jag vill vara en sån person som bara släpper grejer. Och då kändes allting som en Elton John-sång. Eller kanske inte som en Elton John-sång då herregud men kanske som något av Bon Jovi. Jag ska inte bli helt dramatisk här men det var så det kändes just då bara. Jag kände mig lite anklagad och sen kände jag mig liksom tom. Så kändes det. För mig. Jag hade väl en känslig dag, kanske. Det har varit lite stressigt med allt på sistone. Jag kanske behöver semester. Eller jag kanske behöver ett jobb. Jag vet inte.

Nu i efterhand börjar det kännas som att jag kanske SA fel. Allt det här kanske var mitt fel. Allt hade kanske blivit bättre om jag bara hade förändrat mig.

Det var så det kändes. Eller så det känns. Eller vad det nu är.

Men visst.

Allt det här tog väl möjligen lite längre tid att förklara när jag förklarade det för min fru. Jag hade liksom en koreografi också. För att jag ville vara tydlig med exakt varför vi kollektivt som familj hädanefter måste bojkotta hela den här kafékedjan. Inte för vår egen skull utan för samhällets skull. Vi som aktiva konsumenter måste göra ett ställningstagande. Eller ta ett ställningstagande. Eller vad det heter. Något måste vi i alla fall göra. Även om de har helt okej kaffe och jättegoda såna där kakor vad det nu är i dem.

Okej.

Det är möjligt att det här tog oproportionerligt lång tid att förklara för min fru.

Jag är säker på att hon lyssnar på mig.

Jag är säker på att hon koncentrerar sig jättemycket på vad jag säger och vad jag känner. Jag är säker på att hon är intresserad.

Men hon hann alltså fläta alla barnens My Little Ponnysars hår medan jag svarade på frågan “så hur vad din dag älskling?”.

Jag hade kanske inte varit jättebra på att vara den som satte ihop de där “det här hände i förra avsnittet”-grejerna i början av tv-serieavsnitt. Det hade jag kanske inte.

IMG_2401

Jag är bra på andra grejer.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-12-30 00:14