Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Jag tänker ta ut den här showen på turné, jag säger det nu med en gång.

 |  Publicerad 2012-12-17 21:33  |  Lästid: 2 minuter

Genom alla tider har det vandrat genier ibland oss. Människor som ser ut som du och jag, men som helt enkelt är lite mer. Vars intelligens sträcker sig lite längre. Vars förmåga att spränga gränser och tänka utanför boxen helt enkelt höjer dem över massan. Jag pratar om forskare. Matematiker. Upptäckare. Nobelpristagare. Skapare av vaccin och ingenjörer av rymdresor. Den sortens människor.

Övermänniskor.

Den första gången vi stöter på en sådan människa är i regel när den där första ungen i klassen kommer på att man kan hälla vatten på golvet i mellanrummet under dörren mellan tjejernas och killarnas omklädningsrum och kika på varandra i spegelbilden.

Och efter den gången dyker de upp i våra liv då och då. Vi vet inte när, vi vet inte var, men när vi ser det ske så vet vi instinktivt och omedelbart. Det är den första person som vi ser få ett defekt Nintendo-spel att fungera genom att blåsa i det. Den första person vi ser använda en ögonfransböjare utan att hornhinneamputera sig själv. Den första person vi ser göra en volt från femman i badhuset eller chippa en Xbox eller gå i stilettklackar i snö eller trycka ner korken i en vinflaska eller öppna en öl med en snusdosa eller göra en bicycleta eller tända en cigarett på en spisplatta eller grilla lax i folie eller skära gurka med osthyvel.

Övermänniskor.

Genier.

Jag bara säger att de där stunderna blir mer sällsynta ju äldre man blir. Och i vuxen ålder försvinner de nästan helt. Du hinner nästan glömma bort att de existerar.

Och sen, en kall dag i december 2012, så sitter du på golvet i en lägenhet strax utanför Stockhom och ser en småbarnsmamma byta batterier i en leksaksbil U-T-A-N en sån där jävla miniskruvmejsel.

Och du glömmer det aldrig, det säger jag dig. Ald.Rig.

Jag tror att det är lite som att hoppa fallskärm. Man fattar liksom inte grejen om man inte har upplevt det själv med egna ögon.

Inte för att jag själv har hoppat fallskärm, alltså.

Men ni fattar grejen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2012-12-17 21:35