Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Läsa saga. Pausa. Läsa saga. Pausa.

 |  Publicerad 2013-03-11 18:20  |  Lästid: 3 minuter

Jag vet inte hur många av er som händelsevis läser den här bloggen då och då som händelsevis själva har fortplantat er de senaste åren. Men som en kort resumé kring hur det är att ha små barn bör det påpekas att en tydlig konstruktionsdefekt med små barn är att de väldigt gärna vill läsa böcker innan de är förmögna att lära sig att läsa själva. Vilket förstås rent evolutionstekniskt är fullständigt förödande för deras små huvuden, trots att man gång på gång försöker övertyga dem om att man till exempel kan kolla på film istället eller gå och måla med tuschpenna på en vägg någonstans så att pappa får ligga på golvet och spela Robot Lab i lite himla lugn och ro. Men lyckligtvis för barnen och olyckligtvis för föräldern, är detta något som naturen redan förberett och löst på ett fiffigt sätt genom att i själva familjebildningsprocessen redan på ett tidigt stadium introducera konceptet ”förälder” för barnen. En förälder är lite som en sån där lampa som man kan tända och släcka genom att klappa händerna.

Så vi läser böcker nu. Alltså. Min son och jag.

Vilket väl visserligen är trevligt på många sätt. Det är inte det. Jag försöker inte vara antiintellektuell här nu eller så. Det är väl för jävla bra att barn vill läsa böcker säkert. Absolut. Det är inte det. Inte alls.

Det är bara det att ytterligare en konstruktionsdefekt med små barn är att de alltid måste läsa allting i ett svep. De är som såna där gamla dvd-spelare som inte kunde pausa en film i mer än en minut utan att stänga av sig och återgå till huvudmenyn så att filmen började om från början igen. Så om du börjar läsa en bok med ett barn, och sedan av en eller annan anledning måste pausa en liten stund (oftast för att barnet, helt orelaterat till bokens handling, plötsligt vill prata lite om en grej som hände på förskolan idag och känner att det centrala för den historian är att först väldigt ingående redogöra för vilka färger alla väggarna på hela frikkin förskolan har), då måste du börja om hela bokjäveln från början sen.

Hela. Bokjäveln.

Varje. Gång.

Och min son och jag har nu slutligen nått något av ett moment 22 gällande just denna förutsättning för vårt sagoläsande. Eftersom min son promt insisterar på att vi ska läsa Spöket Laban – Stor och duktig. Och ungefär halvvägs in i Spöket Laban – Stor och duktig händer det här.

Och när jag har hämtat en kaka så måste vi börja om.

Och sen kommer vi dit igen.

Och när jag har hämtat en kaka så måste vi börja om.

Och sen kommer vi dit igen.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-03-11 18:25