Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Läsarfråga! (Det är alltså en fråga från mig. Till en läsare. Vilken läsare som helst går bra.)

 |  Publicerad 2014-11-11 21:16  |  Lästid: 2 minuter

Jo, det finns som ni allihop (förutsätter jag) vet en traditionell maträtt som består av köttfärs som man steker med chilisås i en lagom stor stekpanna, och som man sedan knäcker tre-fyra ägg över så att det liksom göttar runt i vartannat tills man får något i stekpannan som i all enkelhet är stekta ägg fyllda med köttfärs. Sen strör man ganska mycket Västerbottensost över. Jag vet att den här maträtten finns eftersom jag gör den ganska ofta.

När jag gör den till exempel på söndagsmorgnarna nuförtiden ser den ut ungefär så här:

IMG_1925

Ni ser ju. Flera av er måste ha gjort det här själva hundratals gånger. Det är en fin gammal svensk klassiker, det är jag säker på. Men nu står min fru här (hon äter inte kött, man kan inte begära att hon begriper klassiker då) och säger att jag har ”hittat på” alltihop. Eller hon säger visserligen inte ”hittat på” rent ordagrant, hon säger att jag har ”problem”, men ni förstår ju själva premissen. Och när jag insisterar på att det här faktiskt är en riktig maträtt som bergis är med i flera seriösa kokböcker (eller åtminstone i flera kokböcker) så lägger hon armarna i kors och gör den där minen som hon gör när hon säger ”vad HETER den då?” och så säger hon: ”Jaha. Vad heter den då?”.

Och det vet jag ju inte. Jag kallar den ”kägg”. Eller ”breakfast for almost champions”.

Så…vad heter den på riktigt? Ni är minst sex-sju personer som läser den här bloggen med någon form av regelbundenhet. Någon av er måste fan veta.

Köttfärs, ägg, ost. Innan min läkare började hålla på och lägga sig i vad jag åt brukade jag förstås göra det här med bacon och chorizo och ganska mycket mer ost och äta alltihop med generösa mängder bearnaise, eftersom jag anser att den här maträtten är en lagsport. Ett par gånger har jag även prövat att göra lite mer smetig konsistens av den och låta den svalna och sedan rulla den till bollar och fritera bollarna i mjöl och öl. Jag kallade det försöket ”frityrsel” för man behövde sitta ner en liten stund när man hade ätit färdigt.

Men nu pratar vi alltså om den helt vanliga klassiska dietvarianten.

Köttfärs. Ägg. Ost.

Kan NÅGON civiliserad människa berätta för min fru att det är en etablerad maträtt och att den har ett namn?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-11-11 21:26