Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Lätt fånget

 |  Publicerad 2013-08-12 23:06  |  Lästid: 2 minuter

Tibetanska buddhistmunkar skapar, som en djupt symbolisk ritual, vid väl valda tillfällen enorma golvmålningar i perfekt symmetri med hjälp av minutiöst utplacerade färgade sandkorn. En ”mandala”. Den tar exceptionellt lång tid att göra och kräver obegripligt stor noggrannhet och tålamod. Och precis när mandalan är färdig, exakt när den uppnått perfektion efter oräkneliga timmars slit liggandes på knä petandes och borstandes och pillandes, så förstörs den. Sopas bort. Förintas.

Buddhistmunkarna betraktar detta som symbolik över alltings förgänglighet. Över hur det vackra finns till för sin egen skull, inte för vår skull. Hur vi inte är ägare av skönhet, bara tillfälliga ögonvittnen av den.

Eller nåt sånt. Jag läste inte jättenoga när min fru visade mig det här på Wikipedia precis. Men hon muttrade något om ”drama queen” och gav mig iPaden med den sidan framgooglad och sen gick hon och la sig.

Och jag säger för fan inte att jag likställer det buddhistmunkarna går igenom med en mandala och min Lego-lastbil. Men vår son sa ”här pappa, bygg en lastbil åt mig”. Och då byggde jag en lastbil. Och det var fan en fantastisk jävla lastbilsjävel, det ska ni ha klart för er. Den hade en liten hytt och navigationssystem och ett litet minikylskåp därinne och allting. De två Lego-lastbilsförarna som körde den (jag vill att de ska vara två, så att de har sällskap av varandra, jag antar att det är lite som när folk skaffar katter) fucking älskade den där lastbilen, jag säger det nu med en gång. Jag kallade den ”Rollin Thunder”. Lego-lastbilsförarna lyssnade mycket på Johnny Cash i den. Det var mer än en lastbil för oss tre. Det var en bro till äventyr. En frihetsmaskin. Den blev en del av oss, fattar ni?

Och jag jämför inte mig själv med buddhistmunkarna. Men Rollin Thunder tog sjukt lång tid att bygga. Typ tjugo minuter säkert.

Och sen kommer min son och tar den ena gubben och bitarna till minikylen och halva flaket för ”gubben ska gå och bada nu”.

Och det hjälper faktiskt mig lite om jag får lov att tänka mig att det var en religiös upplevelse.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-08-12 23:09