Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Liten fråga till den det berör

 |  Publicerad 2015-02-26 22:57  |  Lästid: 2 minuter

Ni vet när man har tagit ut olika matgrejer ur kylskåpet och håller på att lägga dem på diskbänken, men låter kylskåpsdörren vara öppen under tiden eftersom man alldeles strax ska tillbaka till kylskåpet för att hämta mer matgrejer som man inte kunde bära första gången? Vilket är sämst för miljön då, att man stänger kylskåpsdörren medan man är vid diskbänken och sedan öppnar den igen 15 sekunder senare, eller att man bara låter kylskåpsdörren vara öppen de där 15 sekunderna?

Min teori är att det är sämre för miljön att stänga kylskåpsdörren och sedan öppna den igen. Min teori är att det är något med energi och nerkylning och termostater och grejer. Freoner och sånt. Som det där med att det är sämre för miljön att stänga av bilen och sedan sätta på den nästan direkt igen än att bara låta den stå igång. Jag är, för full transparens här, inte helt säker på att det är så motorer fungerar. Det kan vara exakt tvärtom. Men hur som helst, ni fattar vad jag menar. Det är min teori, det här. Min teori är inte helt och hållet grundmurad i, ja ni vet, ”fakta” och så. Det är mer en känsloteori. Eventuellt är det helt och hållet bara en känsla.

Så i alla fall.

Min fru och jag diskuterade det här.

Eller, ja. Vi ”bråkade” väl, kan man kanske säga. Det skulle väl vara facktermen. Och eventuellt så var jag inte helt och hållet tydlig med att min teori var en teori. Jag sa över huvud taget ingenting om känsla. Jag tror att jag använde förklaringen ”det finns forskning”. Och jag skrek ”så HA!” direkt efteråt. Vilket ju är den internationella verifikationen för att det är vetenskapligt bevisat bortom allt rimligt tvivel.

Jag vet. Jag vet.

Jag borde ha frågat er först.

Men vad tror ni?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2015-02-26 23:02