Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Ljudet av små fötter

 |  Publicerad 2014-12-28 22:20  |  Lästid: 3 minuter

I hörlursaffär.

Medlem ur personalen: (Med den där sortens entusiasm som jag alltid gnäller när butikspersonal inte har men ändå blir lite obekväm när de faktiskt har) Härligt! Så du behöver hörlurar alltså? Det fixar vi! Några speciella kravspecifikationer?

Jag: Ja, jo, alltså. Ja kommer inte ihåg vad de hette, men jag såg en reklam för några lurar som skulle ha jättebra ljud som inte störde omgivningen, men som samtidigt släppte in ljud så att man hörde om något hände i närheten.

Medlem ur personalen: (Nickar med den sortens iver som jag helt fördomsfritt upplever att människor som ofta intygar att de är ”taggade!” ofta gör) Ja! Det är *hojtar en modellbeteckning och sifferkombination som låter som att jag eventuellt har gått med på att köpa någonting på planeten Tatooine* Perfekta löpningslurar! Har såna här själv! De ligger här borta! (Rycker kartong från en hylla, trycker den i handen på mig. Kartongen alltså. Hyllan satt av allt att döma fast i väggen.)

Jag: (Väger kartongen i handflatan och klämmer lite på tejpen, eftersom det är mitt primära sätt att testa om elektronik är bra eller inte) 

Medlem ur personalen: (Nickar uppmuntrande) Vad tror du?

Jag: (Försöker med varierad framgång ge intrycket av att jag vet vad jag pratar om) Ja, jo, eller, alltså, du vet. De här släpper alltså inte UT ljud, men de släpper IN ljud?

Medlem ur personalen: (Jag kan inte svära på att det var så, men nu i efterhand känns det lite som att han liksom stod och sviktade på tårna medan han pratade) Ja! Det kan man säga! De är framtagna speciellt för löpning! Löper du mycket?

Jag: Va? Nej, jag…nej, inte direkt. Inte om inte någon är på väg mot frysen med en sked utan att jag är beredd.

(Tystnad)

Medlem ur personalen: (Ler sådär som folk brukar le när jag drar ordvitsar i länder där jag inte kan språket) Okej! Okej! (Ser inte helt och hållet ut som att det är okej) Men som jag sa så är det här alltså perfekta lurar för löpning. De är framtagna för att ge optimalt ljud utan att stänga ute till exempel trafikljud och biltutor, så att du kan löpa i stadsmiljö utan att riskera att utsätta dig själv för fara.

Jag: Okej.

Medlem ur personalen: (Ser en aning, om jag ska uttrycka mig helt objektivt, skeptisk ut) Eller, ja, det är ju inte BARA för löpning, det är inte det jag säger. De är otroligt bra för vilken hård form av träning som helst, egentligen. Och de är perfekta på gymmet för de läcker inte ljud alls, så du stör inte andra som tränar, men de släpper alltså inte tillräckligt mycket ljud för att du ska höra om någon skriker på dig!

Jag: Okej.

Medlem ur personalen: (Ser lite ut som att han vill fråga ”tränar du mycket?” men inte är helt och hållet säker på om det kommer göra mig smickrad eller förolämpad) Mensåatte det här är feta lurar. Tycker jag. Om man tränar.

(Tystnad)

Jag: (Fingrar ganska koncentrerat på tejpen på kartongen. Försöker se ut som att jag inte alls bara står och väntar tills det inte är så mycket folk i närheten av oss som kan höra vad jag säger.)

Medlem ur personalen: (Kliar sig på olika platser på armarna) Men…det kanske inte var den här typen av lurar du letar efter?

Jag: (Harklar mig) Jag ska vara ärlig mot dig: Min exakta kravspecifikation är att jag behöver ett par hörlurar som gör att när jag har sagt till mina barn att nu ska minsann hela familjen gå och lägga sig och sova, och de äntligen har gett upp och gått och lagt sig, och de sedan vaknar mitt i natten och kommer smygande genom hallen in i min frus och mitt sovrum, då behöver jag HÖRA dem komma så att jag hinner dra ut lurarna ur öronen och gömma min telefon innan de får syn på mig och vrålar ”VA!? KOLLAR DU PÅ FILM!!!???”. 

(Ganska lång, och om jag ska vara helt objektiv lite spänd, tystnad)

Jag: Kommer det här kanske bli lättare för både dig och mig om vi bara låtsas att jag är ute och löper i stadsmiljö väldigt ofta?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-12-28 22:24