Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Material girls

Klockan var 06.15 imorse.

Luften fortfarande kylig. Vägarna fortfarande öde.

Min fru steg ur bilen, drog ett djupt andetag, pussade vår son och mig adjö, vinkade, ropade att hon skulle höra av sig så fort hon kommit fram, och vände sig sedan om mot sina tre väninnor och sprang mot det väntande planet.

Annons

Bredvid mig på parkeringen stod ett halvt dussin andra män på rad utanför sina familjebilar. Alla höll barn mellan ett och sju år i famnen eller handen. Alla fick farvälpussar och kramar och förmaningar om att inte oroa sig från sina fruar och flickvänner. Barnen vinkade adjö till sina mammor. Lovade att uppföra sig. Mammorna kramade om dem hårt.

Och sedan hastade de mot terminalen. Allt som allt säkert ett trettiotal kvinnor i trettioårsåldern. Från olika bakgrunder och olika städer, men med ett gemensamt mål. Sammanstrålandes här i samma typ av kläder. Med samma typ av väskor. Samma typ av solglasögon. Samma typ av drömmar.

Och kvar stod män och barn och vinkade. Något av barnen frågade ”när kommer mamma hem?”, och en pappa någonstans svarade ”jag vet inte”. Barnet frågade ”varför fick inte vi följa med?”, och pappan suckade och svarade ”när du blir äldre kommer du förstå”. Och barnen nickade sammanbitet.

Och så fortsatte vi alla att vinka. Långt efter att kvinnorna försvunnit ur synhåll. Tills vi sakta, en efter en, till slut accepterade att de var borta och tog våra barn i händerna och gick mot våra bilar igen.

Och. Ja.

Jag vill förstås inte på något sätt jämföra andra världskrigets fasor med popartister här.

Men om Japan 1941 hade varit Ullevi i Göteborg 2012, och kriget hade utkämpats av småbarnsmammor i pilotglasögon som viftar med Madonna-biljetter istället för gevär och skriker ”WOOOOOOOOO!” när de får syn på varandra i avresehallen på Arlanda-terminal 4, då tänker jag mig att dagen efter Pearl Harbour hade sett ut exakt så här.

Dela (27)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar