Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Något annat.

 |  Publicerad 2012-12-15 11:06  |  Lästid: 2 minuter

Det är lördag morgon och både ni och jag har läst tidningarna. Igår gick alltså en ung man in på en lågstadieskola med skjutvapen i händerna. Ingen av oss vet varför han gjorde det, ingen av oss vet varför någon skulle göra det. För de allra flesta av oss går det inte ens att omfamna insikten att det har hänt när våra egna barn ligger och sover i sina sängar eller sitter en meter bredvid oss i soffan och tittar på Lilo & Stich 2.

Idag kommer vara en dag fylld av debatter kring politik och vapenlagar. Jag har inte kompetensen att uttala mig om något av det, och det har aldrig varit den här bloggens roll heller. Ni som har hängt med här ett tag vet att jag har skrivit en del om min relation till vapen, om att jag blev skjuten under ett rån för några år sedan, och det är möjligt att det gör det svårare för mig att sortera mina känslor. Jag vet inte.

Den här bloggen är mest en plats för skämt och dumheter. Imorgon kommer den vara det igen. Men just idag tror jag att vi kanske ska ta en paus.

Ni som hänger här är i de allra flesta fall smartare människor än jag. Jag vet det. Jag vet också att ni kommer från väldigt olika bakgrunder och att ni har vitt skilda politiska åsikter och ideologiska tillhörigheter. Jag hoppas att vi även fortsättningsvis försöker respektera det. Men just idag tror jag att vi åtminstone kanske kan enas kring att barn förtjänar bättre. Att barn alltid förtjänar bättre. Så även om ingenting som någon av oss säger eller gör idag kan förändra någonting av det som hände igår så kan vi kanske under några timmar i alla fall låta det här obetydliga hörnet av internet agera anslagstavla för de som verkligen försöker.

Så: Vi pratade som hastigast om Musikhjälpen igår. Ni vet att min fru och jag är varma anhängare av Läkare utan gränser. Jag vill även nämna Kvinnojourerna, som just nu ger barn väldigt nära oss skydd och bostad när de flyr från våldsamma vuxenrelationer, och Bris som förmodligen får väldigt många samtal från rädda barn som har sett nyheterna istället för Bolibompa nu på morgonen.

Och här finns information om hur man blir blodgivare. Jag vet att det är lätt att tänka att vissa saker inte händer här, och att det inte gör någon skillnad. Men jag förlorade mycket blod när jag blev skjuten. Det gjorde skillnad för mig. När saker väl händer så gör det skillnad.

Jag är medveten om att var och en av sakerna jag nämner här ovan omgärdas av stora politiska och ideologiska debatter. Jag respekterar det. Vi kan prata om det imorgon. Men just idag kan vi låta deras länkar ligga här och kanske se om det finns något vi kan göra för att hjälpa de som försöker hjälpa andras ungar. Det gör ingen skillnad för det som hände i USA igår, men det kanske gör det någon annanstans längre fram.

Det går bra att fylla på med andra organisationer och initiativ i kommentarsfältet.

Vi hörs igen imorgon.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar