Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Note to self

Ledande barnpedagoger har i omfattande forskning kommit fram till att barns lust för lärande i hög grad stimuleras av att deras prestationer inte bedöms med värderingsord av vuxenvärlden. Istället för att säga ”vilken fin teckning!” eller ”vad duktig du är på att bygga Lego!” så ska man prioritera tillrop som ”jag tycker att det är skojigt att måla, tycker du också det?” och ”visst är det kul att bygga Lego med sina kompisar?”.

Annons

Det uppmuntrar barnets vilja att uttrycka sig kreativt. Tydligen.

Likaledes uttrycker de ledande barnpedagogernas forskningsrapporter att man ska undvika att vara negativ. Man ska till exempel inte rätta barnet om det sjunger en sång fel och man ska inte begränsa barnet om det vill skulptera lera när man egentligen hade kommit överens om att man skulle teckna.

De ledande barnpedagogerna har skrivit detta i böcker.

Och olika människor i din yttre bekantskapskrets som har läst dessa böcker kommer berätta detta för dig om och om och om och om igen på det här barnkalaset.

Och de kommer allihop ta för givet att du då fattar att detta INTE gäller om ungen ifråga målar med tuschpenna på en tapet.

Och, jo. Visst. Sure.

Det hade ju varit bra att veta innan du glatt hojtade ”visst är det roligt att måla med tuschpenna på tapeten?” till den där ungen som målade med tuschpenna på tapeten.

Men nu vet du.

Dela (68)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar