Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Olika sorters frågor. En slags svar. #1

 |  Publicerad 2013-09-20 15:14  |  Lästid: 6 minuter

Några planer på att rita ponnys i några böcker i Dalarna månne?/ Jag undrar om du har någon plan över vilka ställen du kommer finnas tillgänglig på, signering då./ Är det nåt Göteborgsbesök inplanerat lagom till Bokmässan? / Har du någon boksignering i Helsingborg på gång (eller ännu hellre i Båstad)?

Just nu ser det, såvitt jag förstår av min frus kalender och min agents sms fulla av arga smileys, ut ungefär så här:
21 september–Löddeköpinge, Bokia Center Syd, klockan 12.00.
27 september–Bokmässan Göteborg, Månpockets monter klockan 14.00.
28 september–Bokmässan Göteborg, Bonniers monter, klockan 11.30.
25-26 oktober–Helsingfors, finska bokmässan. Oklar tid.
27 oktober–Västerås, Bokens dag. Klockan 14.00.
2-3 december–Helsingborg. Första kvällen på Bokia vid Stortorget och andra kvällen på Stadsbiblioteket.

Det var alldeles för längesen det pratades om förätarmat. Har du lust att komma med något bra förslag på förätarmat inför helgen.
Om min läkare läser det här så säger den nya Fredrik nötter och avokado och sånt skit. Den gamla Fredrik säger Laco. Som är en grej jag testade där jag gjorde lasagne och åt i tacoskal. Eller tre tacoskal, egentligen, som jag satte ihop i varandra med jordnötssmör som lim. Gamla Fredrik, alltså. Gamla Fredrik testade. Nya Fredrik har sjukvårdsförsäkring och omförhandlingsbara premier och sådär.

Jag saknar också förätarmaten! Vart tog den vägen?
Jag trodde att det framgick av själva blogginläggen att jag planerade att äta upp den. Om det inte gjorde det så ber jag om ursäkt. Jag åt upp den.

Hej! Jag vill veta din favoritsort på chips, alternativ top fem?!

Om de ska ätas helt cleant föredrar jag sourcream & onion. Jag är old school. Om de ska vara ingrediens i en varm chipsmacka föredrar jag grillchips. Annars är jag flexibel. Förutom när det gäller att ha chips med varma mackor-smak i varma chipsmackor. Det känns inte etiskt.

Föredrar du att skriva med bläck eller blyerts?
Jag tar det som finns tillgängligt. Det enda jag inte kan skriva med är såna där dyra bläckpennor där bläcket inte torkar direkt när det träffar pappret, eftersom jag är vänsterhänt och lägger handen i hela skiten som en liten säl som försöker flytta en filt med munnen och i så fall hade blivit tvungen att försöka profilera mig i framtiden på att hitta en försörjning genom att uteslutande skriva Rorschachtest.

Tack för att du skriver!
Jag måste be dig att formulera detta som en fråga.

Vilken föräldratyp kommer du vara när dina ungar är i högstadieåldern och du får ett telefonsamtal från deras lärare: ”Det är skolans fel”, ”Det kan inte vara min unge” eller ”Oj hoppsan, jag ska prata med honom/henne genast”?
”Vänta så kommer min fru här!”. Är det ett alternativ?

Såg på Halv åtta hos mig. En tjej från Skåne uttalade ”ost ”som ”uust”. Så ska det väl inte vara, eller?
Hon var nog från Landskrona. De håller på så där.

När kommer resten av dina böcker på norska?!
”Min mormor hälsar och säger förlåt” kommer i mars, tror jag.

Och när är du i Oslo nästa gång och signerar?
Ingen aning. Det låter väl troligt att det blir i mars, då.

Har kanske missat men jag antar att din dotter inte heter x-box? Mandy? Donna? Abigail? Vill veeetaaa!!
Vad är det för fel på Xbox nu då?

Jag vill ju självklart veta om det planeras/skrivs på någon ny fantastisk bok:)
Jag skriver på en ny bok. Men jag skulle spontant bedöma den som i bästa fall medioker.

Jag undrar om du skickat min bok till något spännande random ställe, och om jag iaf kan få en ledtråd om det är fågel, fisk eller mittemellan =D
Petra? Den är på väg. Jag vill att du behandlar det här som om jag hade kommit med en jättebra bortförklaring till varför den inte dykt upp än. Jag tänker överlåta ansvaret för bortförklaringens innehåll helt till dig. Men du får gärna lägga in ninjas. Jag tycker att det borde finnas ninjas med någonstans. Men ingen press.

Undrar lite om du aldrig fått gallstensanfall?
Du menar som i att någon kastat dem på mig? Nej. Det har aldrig hänt. Däremot berättade min vän och kontorskollega N nu alldeles precis att han ”länge närt en dröm om att en dag tillverka en möbel av gallsten”. Han säger att han inte riktigt vet hur själva stenarna ser ut men att han föreställer sig att det hela måste mynna ut i någon form av ”mosaikkänsla”.

Jag undrar lite hur Bloglovin tänkte när de fipplade till det så att man inte längre ser inläggets tagg när man läser din blogg i deras app?
Det är…alltså. Nej. Va?

Vad ÄR en solskensbulle? Jag har nog inte hört uttrycket förr…
Det är en stor bulle med gött i mitten. Vaniljigt gött. Det är gött.

Vad saknar du mest m Skåne?
Eftersom alla skåningarna verkar bo i Stockholm nuförtiden måste jag nog säga ”stockholmarna”.

Vill veta om du föredrar M&M med eller utan nötter i, samt vilken chips- och dipp-smak du tycker bäst om?
På fråga A svarar jag ”med nötter” och på fråga B svarar jag ”sourcream & onion med majonnäs”.

Alltid när man ser en bild på dig på något annat ställe än den här bloggen, så är det typ alltid samma bild. Finns det bara en bild på dig? Och varför i sådana fall?
Är det den där jag ser sjukt mätt ut? Det är någon form av konspiration, i så fall. Det är jag nästan säker på. Men jag tog nya pressbilder hos min agent igår så det löser sig säkert vad det lider.

Några av mina vänner, födda -81 och uppväxta i Helsingborg precis som du, minns dig från denna tid. Det gör inte jag… Du var tydligen dessutom på ”min” skola (GA)och hälsade på. Kan du berätta nåt från din uppväxt eller du sparar det till dina memoarer?
Jag kan tyvärr inte svara på den här frågan eftersom den helt enkelt är FÖR specifik. Men angående ”kan du berätta nåt från din uppväxt” svarar jag ”det blev mycket mackor”. Min enda relation till GA-skolan i övrigt är att jag sommarjobbade som vaktmästare där ett år. Jag skar mig som fan på ogrästrimmaren.

Hur föddes Ove fram hos dig?
En kombination av dåligt omdöme och för mycket fritid, skulle jag tippa på. Men det började med att tusenkonstnären Jonas Cramby (vars böcker alla med hjärna och mage omedelbart borde investera i till exempel här) skrev det här inlägget på sin blogg. Sen skrev jag det här. Sen spårade det ur lite. Vill man läsa vidare om det kan man börja här och sedan klicka på ”tillbaka”-knappen för att orientera sig vidare.

Vad handlar nästa bok om?
Det är väl inte helt klarlagt än. Men det blir en kvinnlig huvudperson i alla fall. Och lite om fotboll. Och det kommer vara fiskar med, för jag tänker mig att de är lättare att rita än worsar om nu någon får för sig att låta mig signera böcker en gång till. Det kommer väl även handla en hel del om hur jävla frustrerande det är med människor som inte lägger gafflar-knivar-skedar i rätt ordning från vänster till höger i bestickslådan i köket.

Har du under gymnasietiden någon gång varit på dramalektion utan byxor?
Ja.

Vad har hänt m bloggfikat? har den gått i ide eller pensionerats?
Det är i allra högsta grad alive and kicking. Varje torsdag klockan 20.00 på http://bloggfika.net

Bästa kombon för att åstadkomma karatefylla?
Lapin Kulta-Jägermeister-Dåligt sällskap.

Jag har hängt med Ove och nu hänger jag med Mormor. Trivs rätt hyfsat i sällskapet och jag funderar på vem som kommer härnäst. Tyckte dessutom att Ove påminde väldigt mycket om Clintan i Gran Torino. Ser du likheterna?
Clintan har, vill jag minnas, ett nyare gevär. Annars är det en svår fråga att svara på, jag tror helt enkelt att en del människor har ett väldigt stort behov av att placera allting de konsumerar i fack och genrer, medan andra har ett lite mindre behov av det och försöker ta saker och ting för vad de är. Jag tycker inte nödvändigtvis att det ena förhållningssättet är sämre än det andra, men jag tror att problemet med många jämförelser är att de i slutändan förringar värdet av åtminstone en av sakerna som jämförs. Ibland båda. Så jag tycker rent principiellt att det bör överlåtas åt människor som läser, inte åt människorna som skriver. Om du känner att det är så här då är det säkert så. Men det är liksom inte min sak att lägga mig i. Angående fråga 2 är det lite oklart vem nästa bok handlar om, men det blir en kvinna i alla fall. Och fiskar. Det finns säkert en överhängande risk att fiskarna kommer påminna om en eller flera av fisksorterna som är med i Hitta Nemo.

Har du varit en sådan människa, eller är du kanske fortfarande en sådan människa som drömmer mycket? En tänkare vars vakna tid spenderas med stora analytiska diskussioner i hjärnan, diskussioner om framtid, nutid och dåtid. Studerar du människor för att snappa upp de fina egenskaperna som du själv ska komma att sträva efter att ha?
Jag drömmer sjukt mycket. Eller, alltså. Fan. Jag tappade koncentrationen halvvägs här och började tänka på ostar som regnar ner i fallskärmar över….ja. Vad var själva frågan, sa du?

Kan du komma till Halmstad?
Kan inte du komma till Löddeköpinge? Jag ska dit på lördag.

När ska du vara med i Värvet?
När ska DU vara med i Värvet?

Stilla undran: har du slutat föräta?
Stilla undran: har du slutat förläsa?

Jag vill fortfarande veta vem det är jag ska skicka ett argt mail till för att du inte skriver i Metro längre!!! Mina måndagar är helt förstörda!
Det är nog mig, i så fall. Backmanland@hotmail.com.

Vilket är det roligaste ortsnamnet du vet?
Jag roas oproportionerligt mycket av vetskapen om att det tydligen finns ett samhälle någonstans utanför Söderköping som heter Gata, det gör jag.

Många bra frågor är ställda. Här kommer en till: När kommer svaren?
Inte nu. Inte nu. Inte nu. Inte nu. Men NU.

Hur bevisar man att diagonalerna till en fyrkant med två kongruenta trianglar i, skär varandra på mitten?
Om inte båda diagonalerna är myndiga och själva har uttryckt att de känner sig absolut okej med allt det här tycker jag att man först och främst ska ringa någon form av myndighet och se till att alla inblandade får sitta ner i lugn och ro och prata igenom det här tillsammans med en professionell resursperson. Annars tycker jag att man ska lämna dem ifred och acceptera var och ens individuella livsstilspreferenser.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-09-20 20:47