Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Om igår

 |  Publicerad 2014-03-09 17:19  |  Lästid: 2 minuter

Det var den 8 mars igår, och det var den första 8 mars i min dotters liv. Jag gör mig inga illusioner, hon har inte tilldelats en särskilt allmänbildad eller påläst pappa. Det enda jag egentligen kan lära henne om livet är att för de flesta av oss handlar det om att man växer upp, och att man förändras, och att man försöker lära sig vara lite mindre av en skitstövel längs vägen, och att det projektet upptar större delen av vår tid på jorden.

Det här var min första 8 mars som pappa till en dotter och jag hoppas att hon växer upp och trampar upp sin egen riktning. Att hon inte låter andra människor diktera villkoren för vad 8 mars ska betyda för henne. Att hon ger mig huvudvärk och ont i hjärtat. Jag hoppas att hon skäller på mig och skriker åt mig, att hon tycker att jag är gubbig och omodern. Jag hoppas att hon lär mig saker. Att hon inte ger mig möjligheter att komma med bortförklaringar. Att hon går före, så att jag kan komma efter.

Jag är medveten om att hon kommer bli så oändligt mycket smartare än jag så plågsamt snabbt, men jag vet också att det åtminstone kommer ta ett par år innan hon kan läsa själv. Så jag ägnade igår åt att prata lite mindre och lyssna lite mer och försöka ge mig själv ett försprång.

Det här är några av människorna jag läste saker av. De går utmärkt att läsa även om man inte håller med om precis allt de skriver. Det var en bra dag igår för att läsa saker av människor som man inte håller med om allt, jag tror att det är en bra dag för det idag också. Jag tror att det, dagen efter att människor hugger ner människor med kniv i Malmö, faktiskt är en extra bra dag för det. Jag tror att det är så man lär sig att respektera andras åsikter när det behövs och att byta sina egna åsikter när det är dags, och jag tror att det är så man lär sig att vara lite mindre av en skitstövel.

Ni som har andra texter som ni vill lyfta fram får gärna göra det i kommentarsfältet.

Nedjma Chaouche

Seher Yilmas intervjuad av Elin Fredrikson

Vanessa Lopez

Debattartikel: Kvinnor ska inte behöva jobba gratis

Sara Abdollahi intervjuad av SVD.se

Gudrun Schyman

Amie Bramme Sey

Johanna Frändén intervjuad av Politism.se

Elin Almestad, Nina Åkestam och Rawda intervjuade av Politism.se

Katarina Bosetti Kristoffersson

Maria Ramnehill

Irene Wennemo

Åsa Petersen

Therese Bohman

Sveriges kvinnolobby: Lön hela dagen

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-03-09 17:36