Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Om man skulle ha en affär

Jo. Jag köpte frukost på Coop runt hörnet från mitt kontor idag. Och jag tänker på en grej.

Min vän och kontorskollega N och jag sysselsätter oss nämligen då och då med att prata om vad vi hade sysslat med om vi inte sysslat med det vi nu sysslar med. (Alltså att sitta på varsin sida av ett stort skrivbord och prata om såna här saker hela förmiddagarna.) Vad vi hade jobbat med. Hur vi hade fördrivit våra dagar. Vad vi hade tänkt på och vad vi hade drömt om. Vilka slags människor vi kunde ha blivit om vi valt en annan väg någonstans i livet.

Annons

Min vän N kunde förstås ha blivit en mängd saker. Musiker, säkert. Forskare, otvivelaktigt. Urmakare, högst sannolikt. Vildmarksguide, kanske. Motivationstalare för ungdomar med dåligt självförtroende, eventuellt. (Just det sistnämnda hade han antingen aldrig tjänat en krona på eller blivit ekonomiskt oberoende på, det är lite svårt att avgöra vilket faktiskt.)

Själv vet jag inte riktigt vad jag hade gjort. Jag hade förmodligen fortsatt köra truck. Kanske börjat plugga igen. Jag har alltid tänkt mig att jag skulle vara sjukt bra på att vara en sån där person som går runt och delar ut flyers utklädd till gosedjur på nöjesparker, så kanske skulle jag ha försökt bli det.

Man vet ju inte så noga. Det är svårt att säga vart stigen man aldrig gick egentligen ledde.

Och när man tänker på såna här saker är det ju samtidigt svårt att inte börja fundera på affärsidéer man kanske hade iscensatt om man haft mer tid över. Eller, ja ni vet. Någon form av ambitioner.

Kylsystem för textilier så att man är garanterad att den ena sidan av kudden alltid är sval, till exempel. Gymnastikskor som utvecklar högre och högre artificiell intelligens ju slitnare de blir, tills de helt enkelt blir så slitna att de själva går iväg och köper ett par nya gymnastikskor åt en. Dygnet-runt-hemkörning av bacon. Rödvinsfärgade soffor. Ben & Jerry’s-paket som räcker till två.

Såna saker.

En idé jag alltid har funderat över är att när någon uppfinner en tidsmaskin, och börjar sälja tidsresor, så skulle jag använda min första tidsresa till att resa tillbaka i tiden till innan han uppfann tidsmaskinen och sälja den till honom.

Och en annan idé jag har på just det temat är att jag skulle köpa en egen tidsmaskin, och sen öppna en matbutik. Och i matbutiken skulle jag sälja sjukt äckliga kycklingcurrysmörgåsar. Och då menar jag inte att de bara skulle vara lite standardäckliga sådär. Jag menar att de skulle vara så sjukt jävla vidriga att till och med människor som får sina matvanor beskrivna av sina fruar med orden ”kräsen? Det är såna som han som är anledningen till att det finns lås på soprum!!!” skulle vara redo att betala tusentals kronor bara för möjligheten att kunna resa tillbaka i tiden till innan de åt den där mackan och slå in sina egna tänder.

Jag tänker på det nu idag när jag har köpt frukost på Coop runt hörnet från mitt kontor.

De har snott halva min idé.

Dela (22)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar