Annons

Fredrik Backman
Läs Fredrik Backmans roligaste och allra bästa bloggposter. Här skrev Fredrik Backman sina roligaste texter under tiden han bloggade för Café.se.

Annons
 

Return of the förskolepedagog

Eftersom det blossat upp en liten debatt i kommentarsfältet under dagen om skillnaden mellan ”förskollärare” och ”förskolepedagog”, och bloggens trogne vän Andreas påpekat att bloggen faktiskt haft detta ämne uppe för diskussion redan i den förra bloggen, känner jag att det kan vara läge att reprisera just det inlägget. Som en slags recap för nytillkomna läsare. (Och, som extra bonusmaterial, finns även en krönika på samma ämne, från samma månad och år, här.)

Annons

 

19 maj 2010. 
Let’s get to the bottom of this

Telefonsamtal under tidig eftermiddag, onsdag i nådens år 2010.

Jag: Hej, har jag kommit till Lärarförbundet?

Kvinna på Lärarförbundet: Ja.

Jag: Jag undrar vad en förskolepedagog gör.

Kvinna på Lärarförbundet: Va?

Jag: Förskolepedagoger. Vad gör de? Är det samma sak som dagisfröken eller?

Kvinna på Lärarförbundet: Du menar förskollärare, tror jag.

Jag: Nej, jag menar förskolepedagog. Det är ju det jag säger.

Kvinna på Lärarförbundet: (Djup inandning samtidigt som hon suckar, en andningsövning som enbart statligt anställda och yogautövare i norra Indien som bekant behärskar) Mmm. Men vi säger inte ”förskolepedagog”. Det finns inget som heter så enligt Lärarförbundet. Vi säger ”förskollärare”.

Jag: Men vad fan är en förskolepedagog då?

Kvinna på Lärarförbundet: (Ny suck. Djup som en episk dikt.) Det är något som media (uttalat ”määädja”) och (*föraktfull harkling*) s-o-m-l-i-g-a förskollärare gärna säger. Men det finns inget som heter så.

Jag: Som troll, alltså?

Kvinna på Lärarförbundet: Ursäkta?

Jag: Troll. De finns ju inte heller. Precis som förskolepedagoger. Det är bara något som man berättar historier om för att skrämma små barn, eller hur?

Kvinna på Lärarförbundet: Det här känns inte så seriöst det du håller på med nu. Var ringer du ifrån egentligen?

Jag: Nämen…du vet…”om du inte är snäll så kommer PEDAGOGERNA och tar dig!”

Kvinna på Lärarförbundet: (Med en röst som avslöjar att hon är, hurskavisäga, måttligt road.) Ja. Det var kanske svar på din fråga då. Tack för att du ringde.

Jag: Får man säga dagisfröken?

Kvinna på Lärarförbundet: Det tycker jag inte att man ska göra.

Jag: Man ska säga ”förskollärare” va?

Kvinna på Lärarförbundet: Ja. Det är det ordet vi använder.

Jag: Okej.

(Tystnad)

Jag: Hur ställer ni er i hela ”snippa”-debatten då?

(Tystnad)

Kvinna på Lärarförbundet: Nu räcker det, tror jag.

(Tystnad)

Jag: Okej. Jag ringer om jag kommer på fler frågor då.

Kvinna på Lärarförbundet: Mmm.

(Klick)

Dela (169)
Tweeta
 

Annons

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR

Annons

Laddar