Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Solen går upp i öst (Men kom inte och säg att ni är nöjda med det)

 |  Publicerad 2010-02-28 11:42  |  Lästid: 2 minuter

Finland slog Slovakien imorse, och plockade alltså bronset i både herrhockeyn och damhockeyn.

“Bäst i Europa” som en läsare kommenterade för en stund sedan.

Det är ju förvisso sant.

Och jag gillade att se Selänne, Koivu, Timonen och Jokinen (som dagen till ära rakat av sig sin polska lastbilschaufförsmustasch) stanna kvar på isen och njuta av ögonblicket så länge att förbundskaptenerna fick gå ut och lägga på mer parkeringspengar på lagbussen. Det var ett värdigt avslut på en lång landslagsera.

Finland hade hela turneringens högsta medelålder. Största anledningen till att de slapp alla matcher vid lunchtid sägs ha varit att de ansökt om dispens eftersom de flesta i laget står i kön på Posten, banken och Apoteket då.

Teemu Selänne fick något nostalgiskt i blicken när han skulle förklara hur han såg på sin karriär i tv efteråt, och det kan man kanske förstå av en man som tog sig till sina knatteträningar på ryggen på en sabeltandad tiger.

Det är givetvis inget fiasko av det laget att komma trea i ett OS. (Ett fiasko är att åka ut i kvartsfinalen och sen agera ut sina egna känslor av total underprestation genom att vara dryg mot en tv-reporter som gör sitt jobb.)

Och jag erkänner att Slovakien var en bra motståndare, de har överträffat alla förväntningar. De slog Ryssland och Sverige, de skakade Kanada och Finland. Med den truppen de kom hit med är ett en jävligt stor prestation.

Men när Selänne säger att det är "roligare att vinna ett brons än att förlora ett guld i finalen", då är han ju så full av skit att jag kan svära på att en jägermeisterpackad 16-åring med Kent-tröja på Hultsfredsfestivalen precis försökte välta honom.

Och när finska tidningar försöker lyfta fram att Finland tagit fler medaljer i herrhockeyn än något annat land sedan Calgary -88 så är det ju bara ett annat sätt att säga "men vi vann inte".

Det här var det sista av Finlands gyllene hockeygeneration. Och de vann inte. De har inte vunnit någonting sedan VM-guldet 1995. (Då Teemu Selänne var 53 år gammal.)

Gjorde de en stark turnering här? Ja.

Är det ett fruktansvärt bra hockeylag? Absolut.

Hade de bytt ut bronsen -94, -98 och 2010 och silvret 2006 mot ett av Sveriges guld? Eh...

Kissar späckhuggare i badet?

Svar ja.

Inatt möter turneringens yngsta lag USA turneringens på pappret bästa lag Kanada i en OS-final.

That's all that matters.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:40