Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Svar på frågor. I flera fall frågor som faktiskt har ställts.

 |  Publicerad 2014-08-16 12:05  |  Lästid: 4 minuter

Då måste jag få fråga vad det egentligen är som är så speciellt med skrivmaskiner? Jag tycker livet blev lättare när jag kunde börja använda dator istället. Och att de tål att man häller öl i dem är inget godtagbart svar.
Håkan

Att skriva på en skrivmaskin istället för att skriva på en dator är som att ha ett stycke musik och få sätta sig och spela det på en flygel istället för på en synt. Det är som att jämföra ett kärleksbrev och en inköpslista. Datorer byggs av ingenjörer, skrivmaskiner byggs av förälskade ingenjörer. PLUS att de tål att man häller öl i dem. (Skrivmaskinerna, alltså, jag kan inte garantera att ingenjörerna tål att man häller öl i dem.)

Vilken Stephen King-roman hade orsakat dig personligen mest besvär, om den hade utspelat sig i ditt liv?
marcus

”Det”, utan tvekan. Jag hatar ballonger.

Hej F! Har precis läst om Elsa och hennes mormor, jag undrar: hur mycket är din fantasi och hur mycket är sånt du snott?
Carola

Allt som är bra är snott. Den osammanhängande utfyllnaden är min fantasi.

Förlåt en nästan seriös fråga, men hur går det till när du skriver en bok. Har du hela handlingen klar från början eller har du bara sjukt flyt med slumpvisa tryck på tangenterna (på skrivmaskin???)
petter

Det enda svar jag kan ge på ”hur skriver man en bok?” är att man sitter ner och skriver den. Tills den är färdig. Jag är övertygad om att extremt begåvade författare kan jobba på ren inspiration och skriva som i trans under väldigt intensiva perioder, och att den sortens författarskap är ett konstnärskap på ett sätt som mitt aldrig kommer bli. Men eftersom jag helt uppriktigt aldrig har haft den sortens begåvning att luta mig mot, och aldrig har varit speciellt bra på att ta knark, och jag dessutom har två barn som skiter i vad jag sysslar med på jobbet och inte är ett dugg beredda att gå flex på förskolan bara för att pappa fick feeling på kontoret, så får jag helt enkelt försöka ägna de 5-6 timmar per dag som jag har på mig att skriva åt att faktiskt skriva. Ibland blir det bra, ganska ofta blir det inte alls speciellt bra. Ibland tvingar min agent mig att lova att ”aldrig, aldrig, aldrig någonsin visa det här för någon annan! Någonsin! Lova!!!”. Och då går man och sätter sig ner och skriver om alltihop från början. Sen redigerar man och lyssnar på goda råd från folk som faktiskt begriper hur man skriver grejer. Sen blir man kränkt och sur och går runt och gapar att ”INGEN FATTAR VAD JAG MENAR HELA VÄRLDEN ÄR EMOT MIG!!!” tills ens fru säger åt en att nu får vi faktiskt snart gäster så nu får jag fan sluta gnälla och gå och sätta på mig byxor. Och sen går man tillbaka till sida 1 och börjar om. Och sen repeterar man alltihop. Vad gäller handlingen (för det var ju nu egentligen DET du frågade från början om vi nu ska vara petiga och hålla på och ge svar på frågor som faktiskt var frågor) så brukar min strategi vara att sätta igång med en historia när jag vet hur den ska börja och sluta. Om jag vet inte vet ungefär hur jag ska skriva första och sista kapitlet så tänker jag mig att allt däremellan skulle kunna bli ett enda stort virrvarr av obegripligheter och överdrifter och felaktigt använda adverb och  alldeles för mycket ”som”-liknelser och meningar som börjar med ordet ”Och”. Nu när jag tänker efter har den där strategin funkat rätt jävla dåligt.

Sitter och ser på nåt program med jakob hellman och inser att jag får nostalgiska rysningar av varenda låt. Frågan alltså – lyssnade du också på och stora havet?
David

Jo.

När jag är sjukt sugen på glass, så där extra sugen alltså….lägger jag glass i ett stort glas. Helst ”krossad-choklad-glass” men det funkar även med nogger-glass, eller 88:an-glass i halvlitersformat. Sen fyller jag upp med Coca-cola…..och njuter. Gör det mig ännu märkligare än dig?
Karin J Cadbrand

FINNS DET 88:AN I HALVLITERSFORMAT!!!???

WW S01E01. Är ”came to a sudden arboreal stop” verkligen samma som ”cyklade in i ett träd”? Och varför säger CJ att ”the president rode his bike” när det var Leos cykel?
Henrik

Det är på alla sätt fullständigt orealistiskt att en man som kan sätta på sig en kavaj i en enda rörelse som Jed Bartlet kan inte skulle ha koordination nog att inte cykla in i ett träd. Det som hände var uppenbart självförsvar och det var miljörörelsen som började. Att CJ säger ”his bike” när det egentligen var Leos cykel beror på att alla cyklar är presidentens cyklar. Precis som att alla kärnvapen är presidentens kärnvapen och att all glass nere i Vita Huset-köket är presidentens glass. Men Arnie Vinnick får smaka.

Marcus fråga vill jag också ha svar på – fan vad besvär om passaten skulle bli levande.
David

Jo.

Vilken bil skulle du aldrig vilja äga?
Karolina

Davids levande passat.

Jaså här. Jo, Miamas? Bok?
Jenny

Jag vet inte. Förmodligen, förr eller senare. Men jag kommer nog få publicera den själv eftersom alla förläggare jag har förklarat idén för har tagit ifrån mig mina bilnycklar och hävdat att jag helt uppenbart inte är i skick att köra hem själv.

Det var väldans länge sedan man läste något om Raffen…och vad din läkare anser om förätarmaten. Kommer det tillbaka snart?
Camilla

Raffen bor på en jättetrevlig bondgård långt ute på landet längst ner i en återvinningstunna för plast. Min läkare anser med bestämdhet att mina matvanor kommer ge honom chansen att fakturera för betydligt färre årliga hälsokontroller. Jag återkommer om något förändras på endera fronten.

Jag undrar hur du gör för att få tid att skriva när du har två barn. Jag har en son som är nästan fyra och en dotter som är 9 månader och jag får max några timmar i veckan över.
Johanna

Jag har inget jobb. Det sparar mycket tid.

Vad tror du händer när man dör?
Linda

Jag vet inte. Ingen verkar göra det. Jag tror att det är därifrån uttrycket ”sånt är livet” kommer.

1. Får man ställa flera frågor? Om nej: jag ba’ skämta med förra frågan. Min riktiga: – Vad är din största skräck?
Om ja: 2. Vad är din största skräck? 3. Vad var din favoritbok när du var a) 8 år gammal? b) 18 år? c) 28 år? 4. Var köper man färgband till sin gamla skrivmaskin?
Ellen

1. Jo. 2. Att människor jag älskar ska dö. Skjutvapen. Ormar. Höjder. Hissar. Att vara under vatten. Att det ska ligga någon i bakluckan och skrämma mig när jag öppnar den. Balkonger. Ballonger. Att bli petad i ögonen. 3a: Bröderna Lejonhjärta. 3b: Bröderna Lejonhjärta. 3c: Bröderna Lejonhjärta. 4. Bröderna Dahlboms Kontorsmaskiner AB i Hägersten. Eller på eBay.

Jo, vad gör jag för fel när kepsen åker ned i pannan och den böjda skärmen funkar som skygglappar så jag måste gå med huvet bakåtböjt för att se något?
Mina cowboyhattar beter sej inte så.
Raggoparden

Jag skulle spontant säga att problemet är att ditt huvud inte är tillräckligt stort. Har du prövat storhetsvansinne?

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-08-16 12:07