Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Talk the talk

 |  Publicerad 2013-05-14 22:24  |  Lästid: 2 minuter

Min son har kommit in i den del av treårsåldern då ungar får för sig en massa skit om att de aldrig ska få hjälp av någon utan bara göra allting själva hela tiden. Jag kallar det Martin Timell-åldern. Det är förstås både bra och dåligt, som alla de andra åldrarna, det ska jag medge. Dåligt när det tar sex och en halv timme att komma iväg till förskolan på morgonen eftersom treåringar i allmänhet inte direkt är fysionomiskt lämpliga att försöka självekipera ett par galonbyxor med hängslen, men bra på kvällen när jag står och äter en skinkmacka och har ganska mycket stark senap på fingrarna och min son ska borsta tänderna.

Tyvärr har ju inte riktigt treåringar kopplat hela processen kring tandborsten och dess funktioner. Eller rättare sagt: Inte kopplat att munnen består av fler tänder än de två längst fram i överkäken och att ”tandborstning” förväntas involvera aningen mer hantverk än att bara suga i sig tandkrämen som om det var det sista längst ner i en Calippo och vråla ”KLAR!!!”.

Och jag hade ju som sagt stark senap på fingrarna. Så jag försökte förklara för honom hur han skulle göra. Visade liksom ytligt demonstrativt runt min egen mun och försökte specificera hur han skulle borsta tänderna längst in i käken och sådär. Jag upplevde att jag var relativt pedagogisk och tydlig. Och det fick resultat. Jag väckte helt uppenbart entusiasm.

Tyvärr var entusiasmen aningen felriktad och resultatet lite mer i detalj att min son nu har tandborstat hela huvudet. Utvändigt.

Min fru kom in och fick se alltihop och nu håller hon på och tjatar om att det är en jävla tur att jag inte jobbar som flygledare i en av de där filmerna där de får ett sånt där nödlarm om att piloten har blivit sjuk så att flygledaren måste ”snacka ner” en passagerare som aldrig har flugit förut. Eller, ja. Jag tror i alla fall att det var det hon sa. Jag var rätt fokuserad på min skinkmacka och lyssnade eventuellt inte jättenoga.

Och nu skrapar hon tandkräm från vår sons hårbotten och muttrar något om att det tydligen är ”en del av problemet”. Och jag försöker förklara att jag faktiskt bara uppmuntrade hans kreativitet. Man ska göra det som förälder. Det står på internet.

Och jag är i alla fall rätt jävla säker på att jag skulle kunna snacka ner en skinkmacka. Om det var det som behövdes.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-05-14 22:25