Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Till mitt försvar

 |  Publicerad 2014-08-11 15:03  |  Lästid: 2 minuter

När man är på köpcentrum och inte vet exakt var man befinner sig så hjälper det en hel del om man har tillgång till en karta. Förr i tiden fanns dessa kartor analogt på en vägg, i form av en…ja. I form av en karta. I kartform. Men sen kom nån förbannad konsult på att det var mycket fräsigare att göra kartorna digitalt, på en stor tavla med pekskärm som man ställde mitt ute på golvet i centrumet, så att folk kunde stå där och peka exakt vart de ville komma och så fick man upp en liten animerad gubbe på kartan som visade exakt hur man skulle gå. Och det var okej. Men sen kom nån ANNAN förbannad konsult på att precis den där typen av digitala tavlor även kunde användas som reklamtavlor för butiker och sminkmärken och vattenskotrar och vad fan folk nu handlar nuförtiden. Så då fanns det plötsligt två sorters exakt likadana tavlor i köpcentrumen, en sort som var reklam och en sort som var kartor, och det var OCKSÅ okej med mig. Men sen kom en TREDJE förbannad konsult inlallande och kom på att när den där sortens tavlor som var kartor inte användes som kartor så skulle de ju faktiskt också kunna användas som reklam. Så då byggde nån jävel om den sortens tavlor så att kartan när den inte användes som just karta gick över i ett skärmsläckarläge, och det skärmsläckarläget var reklam för smink och vattenskotrar, och för att komma ur skärmsläckarläget och få tillgång till kartan så behövde man bara gå fram och peta på skärmen. Så nu finns det en sorts tavlor i köpcentrumen som är kartor och reklam och en sorts tavlor som ser exakt likadana ut men som BARA är reklam.

Och när man en gång har stått och bankat ursinnigt på en karttavla för att klicka bort den jävla L’Oreal-reklamen och få tillgång till kartan, och blivit avbruten av köpcentrumets säkerhetsvakt som ber en att ”omedelbart sluta vandalisera reklamtavlan” eftersom karttavlan tydligen är tavlan fem meter längre bort (som ser EXAKT likadan ut och som OCKSÅ har jävla L’Oreal-reklam!), då…ja.

Då drar man sig lite för att göra det igen.

Så när jag behöver använda kartan i köpcentrum nuförtiden så försöker jag låtsas att jag är väldigt upptagen med något i min telefon, och så backar jag sjukt diskret närmare och närmare en tavla som kanske eller kanske inte bara är reklam, och så låtsas jag liksom råka komma åt den lite med rumpan, och sen sneglar jag snabbt över axeln för att se om den förvandlas till en karta eller inte. Och om den inte förvandlas till en karta så bara backar jag vidare till nästa tavla. Och sen vidare till nästa. Och sen vidare till nästa.

Och det är oftast så det går till när jag hamnar helt och hållet jävla vilse på köpcentrum.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar