Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Tillitens geometri

 |  Publicerad 2014-01-28 21:25  |  Lästid: 2 minuter

Okej.

Min dotter är sex månader. Jag ska inte försöka utge mig för att på något sätt vara en sån där förälder som begriper vad hon säger. Hon är i sin Chewbacca-period. Det är lite som att höra någon slow motion-spela upp en ljudfil av en labrador som råkat äta en sur karamell.

Hur som helst.

Hon är förkyld. Täppt i näsan. Man får av någon anledning inte använda vanlig nässpray på så små barn, eftersom det fräter upp deras hjärnor eller någonting, så man får köpa en liten märklig nässköljargrej på Apoteket istället, vilket bygger på samma idé som när oansvariga ynglingar slangade bensin från grannens Volvo 240 under det tidiga 90-talet. (För den yngre generationen som växt upp med nya bilar med säkerhetskonstruktioner mot den sortens aktiviteter kan just det kanske beskrivas som att ynglingen ifråga sög allt vad hen orkade i en trädgårdsslang nerstoppad i tanklocket, som ett slags hyperanalogt Pirate Bay för drivmedel, och sedan i bästa fall lyckades stjäla fyra liter bensin varav tre och en halv råkade sväljas.) Rent utseendemässigt är denna nässköljargrej en liten plastkonstruktion som ser ut som något man skulle uppfinna som tortyrinstrument om man behövde tvinga topphemlig information ur en fraggel. Jag har försökt använda den helt enligt de i den medföljande informationsfoldern mycket tydliga instruktionerna för att lösa upp min dotters täppta näsa nu. Och nej, jag är inte jättebra på att tolka exakt vad det är sex månader gamla barn försöker kommunicera till mig när de kommunicerar med mig. Men amerikanska politiker brukar prata om en ”circle of trust”.

Mitt distinkta intryck av det min dotter har skrikit åt mig de senaste fyrtiofem minuterna är att jag nu definitivt har lämnat den cirkeln.

Somliga illasinnade medlemmar av den här familjen skulle KANSKE hävda att jag lämnade den redan när vår dotter såg sin storebror trilla ur sin pulka på väg från ett köpcentrum för några veckor sedan och det första deras pappa skrek var ”akta ölen!”.

Men det var en engångsföreteelse.

Och mitt förslag om att vi skulle ge vår dotter lite chili istället, för att när jag äter det så liksom känns det som att det rensar bihålorna, var ett skämt.

Jag är inte en olämplig förälder.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2014-01-28 21:28