Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Fredrik Backman

Under ytan

 |  Publicerad 2013-08-13 10:30  |  Lästid: 2 minuter

Vår son är för tillfället väldigt förtjust i en tv-serie som heter ”Bubble Guppies”. Den handlar om ett gäng små fiskar med människobarnshuvuden som bor nere på havsbotten och ägnar sina dagar åt att, såvitt jag kan avgöra, i stort sett simma runt och lösa lite olika havsmysterier och hjälpa olika havskompisar för att sedan brista ut i dans och sång och sedan äta lunch. Jag har givetvis inga som helst problem med det, bortsett från mysterie-, hjälpa kompisar- och sång och dans-bitarna delar vi ju på alla sätt de primära intressena i livet, Bubble Guppiesarna och jag.

Men det är just det där med simmandet som stör mig lite. I några avsnitt har jag nämligen lagt märke till att Bubble Guppiesarna simmar in i sina hus. Och i husen finns det trappor. Och det stör mig som fan, jag ska inte ljuga för er. Varför skulle fiskar behöva trappor? Hur vet de ens vad det är? Har de snott huskonstruktionen från landlevande varelser, eller har deras civilisation helt oberoende själva uppfunnit en arkitektonisk inredningsfiness som de inte rimligtvis har någon som helst praktisk användning för? Är det någon form av statussymbol? Är det för att laxarna har laxtrappor? Vem försöker de lura egentligen?

Jag tittar inte så mycket på andra tv-kanaler än barnkanalerna längre. Man får mycket tid över att fundera på sånt här då.

Och nu sitter min fru här och suckar på alla sätt onödigt djupt och muttrar att det faktum att det är den bristande logiken i att fiskarna med människobarnshuvuden har trappor i sina hus som är det som stör mig med den där serien, men att den bristande logiken i att serien handlar om FISKAR med MÄNNISKOBARNSHUVUDEN inte stör mig alls, tydligen ”säger en hel del” om mig ”som person”.

Och det har hon kanske rätt i.

Och hon har kanske även rätt i det i så fall låg betydligt mer orimligt manusarbete bakom det där avsnittet där Bubble Guppiesarna var i Afrika. Och kom till Nilen. Och skulle över på andra sidan. Och då åkte båt.

Men jag kan fan inte hjälpa det. Det är fortfarande trapporna som stör mig. Varför har de inte vattenrutschkanor? Att bo i ett havshus och inte ha vattenrutschkanor överallt är faktiskt slöseri med naturresurser.

Jag tycker inte att vi ska lära våra barn att det är okej.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-08-13 10:37